Hoeveel km wandel je per uur? Dit is de gemiddelde wandelsnelheid

Ben je aan het wandelen geslagen? Misschien vraag je je af wat jouw wandelsnelheid per uur is. Of hoe dat bij anderen zit. De gemiddelde wandelsnelheid van een volwassen persoon is 4-6 km per uur. Bij mannen ligt dat net iets hoger dan bij vrouwen. Net als bij jongeren, in vergelijking met ouderen.

Wij helpen je op weg naar comfortabele kilometers
  • Ruim aanbod wandelschoenen voor elke voetvorm
  • Invididuele begeleiding
  • Wandelplezier garantie

Wat is de gemiddelde wandelsnelheid van een volwassene?

Benieuwd hoeveel km je wandelt per uur? Dat is gemiddeld 4-6 km. Natuurlijk geldt dit niet voor iedereen. Je gemiddelde wandelsnelheid is afhankelijk van je geslacht, leeftijd en fysieke conditie. Maar ook het terrein waarop je loopt, heeft invloed op je wandelsnelheid per uur.

Benieuwd hoe snel jij wandelt? Deel jouw totale wandeltijd door het aantal kilometers.

Gemiddelde wandelsnelheid en geslacht

Mannen lopen vaak net íéts harder dan vrouwen. De gemiddelde wandelsnelheid van een vrouw is 4-5 km per uur. De gemiddelde wandelsnelheid van een man ligt op 4,5–5,5 km per uur. Maar misschien is het bij jullie wel omgedraaid. Nogmaals: dit zijn gemiddelden.

Gemiddelde wandelsnelheid en leeftijd

Je kunt je ook vast wel voorstellen dat de wandelsnelheid van ouderen lager is, dan die van jongeren. Hoe ouder je wordt, hoe langzamer je je stappen zet. Toch blijft wandelen van cruciaal belang. Ook, of juist, als je op leeftijd bent.

Er zijn zelfs onderzoeken die verbanden leggen tussen je gemiddelde wandelsnelheid en levensverwachting (na je 65e). Of dat zo is, laten we in het midden. Het valt te betwisten. Maar het benadrukt in ieder geval het belang van wandelen. Of je oud bent, of jong.

Wij geven Wandelplezier Garantie®

Wij geloven dat wij jou kunnen helpen aan klachtenvrije wandeltochten. Daarom bieden wij je Wandelplezier Garantie.

Gemiddelde wandelsnelheid en conditie

Het is een open deur, maar: hoe fitter je bent, hoe sneller je wandelt. Loop jij elke dag een rondje? Onderschat de impact van dat ommetje niet. Waarschijnlijk ben je veel minder snel buiten adem, dan toen je daarmee begon. Wandelen is een uitstekende manier om je uithoudingsvermogen te verbeteren. Zo kun je ook sneller wandelen.

Gemiddelde wandelsnelheid en terrein

In Nederland loop je algauw op een vlak terrein. Daardoor loop je sneller, dan je bijvoorbeeld in de bergen zou doen. Maar ook in Nederland krijg je te maken met verschillende soorten ondergronden. Op asfalt ligt je gemiddelde wandelsnelheid hoger, dan in een weiland. Struinen door het bos gaat sneller, dan ploeteren door het zand. Logisch, maar handig om in gedachten te houden.

Wat is jouw normale wandelsnelheid?

We zeiden het al: ieder persoon is anders. Het is mogelijk dat 4-6 km per uur voor jou geen ‘normale’ wandelsnelheid is. Maar juist heel snel. Of langzaam. Laat je niet leiden door gemiddeldes, maar neem jouw lichaam als de norm. Wij kijken graag met je mee. Een voetanalyse leidt niet alleen tot de beste wandelschoen, maar geeft ook inzicht in jouw loophouding en -niveau.

Klanten geven ons een 5/5!
Normaal schrijf ik geen resenties, maar we zijn vandaag wel zo fantastisch geholpen bij de aanschaf van wandelschoenen. Dit was een hele fijne en leuke ervaring. Wat een kennis hebben deze mensen in huis. Dit is absoluut een aanrader!
Hendrike de Jong
Hendrike de Jong
H
5 Sterren
Hendrike de Jong
Normaal schrijf ik geen resenties, maar we zijn vandaag wel zo fantastisch geholpen bij de aanschaf van wandelschoenen. Dit was...
M
5 Sterren
Marcel Geurts
Waar vind je nog een zaak waar men nog zoveel passie en kennis van zaken heeft? Waar ze echt nog...
J
5 Sterren
J. v.d.V
Lekker op tijd, voor nieuwe skischoenen. Vandaag bijna 2 uur aandacht gekregen van de voet/schoenen-experts bij Van Den Berg Sport....
L
5 Sterren
Lisette
Mijn man en ik zijn gister - met zijn tweeën tegelijk - op een héle fijne, relaxte, deskundige, maar ook...
H
4 Sterren
Hans van Lunsen
Voor wandelaars een must om deze podoloog een naar je voeten te laten kijken. Prima advies en een passende schoen.
I
5 Sterren
Iris 't Hart
Voor het eerst wandelschoenen gekocht omdat ik intensiever wil gaan trainen voor meerdaagse en langeafstandswandelingen. Het was vrij druk, maar...
Bekijk alle reviews
Maak afspraak