5 wandeltechnieken in de bergen: zo bereik je wél de top

De tong op je schoenen, trillende beenspieren en om de haverklap moeten uitrusten. Misschien herken je het wel. Het typeert een beginnende bergwandelaar. Maar wees gerust, het wordt beter. Oefening baart kunst. Deze 5 wandeltechnieken in de bergen maken bergwandelen een stuk minder moeizaam.

Heb jij wel eens gewandeld in de bergen? Dan weet je vast dat dit geen koud kunstje is. In Nederland zijn wij gewend om op vlak terrein te lopen. Dat vereist een andere manier van wandelen, dan stijgen en dalen. Dat kost je meer moeite, mits je de juiste technieken kent.

Haalt iedereen jou altijd in? Dan kan een lesje bergtechniek geen kwaad. Ja, wandelen in de bergen is een sport. Om het je makkelijk te maken, zetten we 5 wandeltechnieken in de bergen op een rijtje. Zo kun je wél genieten van de omgeving om je heen. En onthoud: al doende leert men. Verbeter jouw wandeltechniek in de bergen of kom beslagen ten ijs op jouw eerste bergvakantie.

Wij helpen je op weg naar comfortabele kilometers
  • Ruim aanbod wandelschoenen voor elke voetvorm
  • Invididuele begeleiding
  • Wandelplezier garantie

#1 Investeer in fijne wandelschoenen

Misschien een inkoppertje, maar niet minder belangrijk. Ga niet wandelen op je afgetrapte gympies. Of erger nog: goedkope teenslippers. Zorg voor een goed paar schoenen. Wandelschoenen bestaan niet voor niets.

Bergwandelen vergt veel van je voeten. Goede wandelschoenen zijn daarop ingesteld. Ze ondersteunen je voet bij elke stap. Zo bereik je comfortabel de top. Bang dat je niet stylish op reis kunt? Er zijn tegenwoordig veel comfortabele modellen, die ook een modern ontwerp hebben. Bekijk ons online assortiment eens!

Onthoud: zorg voor wandelschoenen die doen wat ze moeten doen: je ondersteunen bij elke stap

#2 Zet kleine stappen

Ben je gewend de pas erin te houden? Dan is dit punt voor jou lastig. Begin je wandeltocht rustig. Tast af hoe het je afgaat. Bouw het tempo eventueel op, maar doe dat niet te snel. Als je bergop gaat, is het verstandig om kleine stappen te nemen. Dat belast je beenspieren minder. Daardoor hoef je niet op elke hoek te pauzeren (al zijn stops altijd aan te raden, al is het maar om van het uitzicht te genieten).

Onthoud: hoe steiler het pad, hoe kleiner de pas

#3 Verplaats je zwaartepunt naar je voeten

Een kleine test. Zoek eens een foto van jezelf op, terwijl je een berg beklom. Of kijk eens wat jouw reisgenoten deden. Grote kans dat je naar voren leunt. Als Nederlanders zijn we dat snel geneigd bij bergbeklimmen. Maar het is niet aan te raden. Je plaatst het zwaartepunt van je lichaam daarmee vóór je voeten. Daardoor ben je sneller moe en verlies je eerder je evenwicht.

Houd in plaats daarvan het zwaartepunt boven je voeten. Zo loop je veel stabieler. Trek je schouderbladen naar achteren, ontspan je armen en kijk naar voren. Wandelstokken kunnen je helpen bij deze wandeltechniek in de bergen.

Onthoud: blijf in balans door het zwaartepunt van je lichaam boven je voeten te houden

Wij geven Wandelplezier Garantie®

Wij geloven dat wij jou kunnen helpen aan klachtenvrije wandeltochten. Daarom bieden wij je Wandelplezier Garantie.

#4: Zorg voor een goede voetafwikkeling

Het klinkt als een ingewikkelde term: voetafwikkeling. Maar het is niets meer dan de manier waarop je voet de grond raakt. We noemen het ook wel: ‘afrollen’. Bij elke stap die je zet, komt een gedeelte van je voet als eerste neer. Welk gedeelte dat is, maakt uit. Een ideale stap ziet er als volgt uit:

  1. Je hiel landt op de grond
  2. Je middenvoet en voorvoet rollen af naar beneden, je voet komt plat op de grond
  3. Je hiel komt van de grond
  4. Je middenvoet komt van de grond
  5. Je zet jezelf af met je voorvoet

Maar dit geldt niet voor iedereen. Je kunt aan je schoenzool zien, hoe jouw voet zich afwikkelt. Waar de meeste slijtage zichtbaar is, is waar jouw voeten als eerste de grond raken.

Wikkel je je voeten niet goed af? Dat kan verschillende oorzaken hebben. Een verkeerd looppatroon, maar ook standsafwijkingen in je voet of enkel. Of dat het geval is, ontdek je tijdens een afspraak in onze winkel. Daar doen we een stand- en loopanalyse. We adviseren je dan vaak om niet alleen nieuwe wandelschoenen te kopen, maar ook een zool op maat te laten maken. Dat doen we graag voor je!

Onthoud: zet elke stap bewust en laat een voetanalyse maken om jouw voetafwikkeling te meten

#5: Neem ook de tijd voor de afdaling

Hèhè, je hebt de bergtop bereikt. Tijd voor de afdaling. Misschien vlieg je opgelucht de berg weer af. Veel mensen vinden dalen (op het eerste gezicht) makkelijker dan stijgen. Maar ook hier geldt: neem de tijd, zet kleine stappen en leun niet te veel naar voren. Tot zover is de wandeltechniek in de bergen voor stijgen en dalen hetzelfde.

Een extra afdalingstip: strik je wandelschoenen opnieuw. Dat geeft meer ondersteuning aan je voeten. We geven je in deze blog over veters strikken meer tips daarover. Let er daarnaast op dat je je voet goed afrolt en je knieën licht buigt. Daarmee voorkom je blessures. Land dus niet met een gestrekt been op je hak.

Onthoud: strik je wandelschoenen opnieuw bij het afdalen

Houd je deze wandeltechnieken in de bergen aan? Dan wacht je beneden een voldaan gevoel. Je gaat niet met klachten, maar herinneringen naar huis. De EHBO-doos is nog vol, net als je camerarol. Op naar een volgende wandelvakantie! Ook zo’n ervaring hebben? Kom eens langs!

Klanten geven ons een 5/5!
Normaal schrijf ik geen resenties, maar we zijn vandaag wel zo fantastisch geholpen bij de aanschaf van wandelschoenen. Dit was een hele fijne en leuke ervaring. Wat een kennis hebben deze mensen in huis. Dit is absoluut een aanrader!
Hendrike de Jong
Hendrike de Jong
H
5 Sterren
Hendrike de Jong
Normaal schrijf ik geen resenties, maar we zijn vandaag wel zo fantastisch geholpen bij de aanschaf van wandelschoenen. Dit was...
M
5 Sterren
Marcel Geurts
Waar vind je nog een zaak waar men nog zoveel passie en kennis van zaken heeft? Waar ze echt nog...
J
5 Sterren
J. v.d.V
Lekker op tijd, voor nieuwe skischoenen. Vandaag bijna 2 uur aandacht gekregen van de voet/schoenen-experts bij Van Den Berg Sport....
L
5 Sterren
Lisette
Mijn man en ik zijn gister - met zijn tweeën tegelijk - op een héle fijne, relaxte, deskundige, maar ook...
H
4 Sterren
Hans van Lunsen
Voor wandelaars een must om deze podoloog een naar je voeten te laten kijken. Prima advies en een passende schoen.
I
5 Sterren
Iris 't Hart
Voor het eerst wandelschoenen gekocht omdat ik intensiever wil gaan trainen voor meerdaagse en langeafstandswandelingen. Het was vrij druk, maar...
Bekijk alle reviews
Maak afspraak