Hoe strik ik mijn wandelschoenen? Dit is de beste manier voor jou

Wist je dat er veel mogelijkheden zijn om je wandelschoenen vast te maken? De beste manier is afhankelijk van je voetvorm én de wandelactiviteit. Tijd om je strikvaardigheid op de proef te stellen!

Bij Wandelschoenopmaat.nl maken we de wandelschoen die bij jou past. We meten je voet, analyseren je lichaamsbouw en luisteren naar je klachten. Op basis daarvan maken we een wandelschoen op maat. Ook pijnvrij wandelen? Maak een afspraak!
Sportpodoloog Gert van den Berg
Gert van de Berg Sportpodoloog

Veters en voetvormen

Ligt jouw strikdiploma nog ergens op zolder? Hét bewijs dat jij in een mum van tijd je veters kan strikken. Alleen wandelschoenen strik je niet hetzelfde als sneakers. Dat hoeven we je vast niet te vertellen. Maar hoe strik ik mijn wandelschoenen dan? Daar is geen algemeen antwoord voor. Dat verschilt per persoon. Elke voet is anders, elke schoen is anders en elke strikmethode is anders.

Heb je last van bepaalde drukpunten op je voet? Plekken waar het snel begint te knellen? De juiste wandelschoen doet wonderen. Maar ook een geschikte manier van strikken draagt bij aan het loopcomfort. We geven een aantal voorbeelden.

Veters strikken bij een brede voorvoet

Heb je een brede voorvoet? Dan kun je onderaan de schoen het middenstuk openlaten. De onderste veters kruis je dus niet, maar laat je naar boven lopen. Trek ze ook niet te strak aan. Je maakt vervolgens een knoop en daarna veter je de schoen normaal verder.  Zo zorg je voor meer flexibiliteit en ruimte op je voorvoet. Dat is een stuk lekkerder voor je kleine teen.

Veters strikken bij een hoge voetboog

Heb je een hoge voetboog en een bot dat omhoogsteekt? Dan doe je eigenlijk hetzelfde als hierboven. Het drukpunt zit nu alleen niet onderin, maar in het midden. Werk om je drukpunt heen en veter de schoen verder normaal.

(Tekst gaat verder onder de video)

Wandelschoenopmaat.nl - YouTube Video

Veters en wandelactiviteiten

Heb je tijdens een wandeltocht wel eens meerdere malen je veters opnieuw gestrikt? Dat is helemaal niet gek, maar raden we juist aan. De wandelactiviteit bepaalt welke houding je aanneemt, welke spieren je gebruikt en de ondersteuning die je schoen je moet bieden.

Het is altijd belangrijk dat de hiel van je voet achter in de schoen komt. Daarvoor gebruik je de middelste beugel. Trek de veters strak aan om deze sluiting. Dan komt de hiel van je voet goed achter in de schoen. Daardoor past de schoen veel beter. Zo voorkom je dat je voet gaat slippen in de schoen.

Zet de eerste stap

Heb jij de juiste wandelschoenen?

Veters strikken bij omhoog lopen

Ga je de bergen in en loop je omhoog? Dan strik je de schoen zoals altijd. Ben je bovenaan aangekomen, dan zou je de bovenste veters van de bovenste beugel naar de beugel eronder aan kunnen trekken. Dan zit de vetersluiting iets lager. Dat creëert meer bewegingsruimte voor de tong van de schoen, ideaal als je een berg gaat beklimmen.

Veters strikken bij omlaag lopen

Daal je de berg af, naar beneden? Dan is het sowieso verstandig om je veters strakker aan te trekken. Dat beschermt je tenen. Veter vervolgens je schoen tot bovenaan vast. Zo geef je je scheenbeen meer steun.

Heb je een wandelschoen die aansluit bij jouw voet? Dan zorg je met de juiste vetertechniek voor een aangename wandeling. In onze winkel geven we je graag advies over de schoen en de strikmethode die bij jouw voet past. Hoe strik ik mijn wandelschoenen? Maak een afspraak en kom langs!

Klanten geven ons een 5/5!
Normaal schrijf ik geen resenties, maar we zijn vandaag wel zo fantastisch geholpen bij de aanschaf van wandelschoenen. Dit was een hele fijne en leuke ervaring. Wat een kennis hebben deze mensen in huis. Dit is absoluut een aanrader!
Hendrike de Jong
Hendrike de Jong