Blaren zijn klein, maar erg vervelend. Ze kunnen je flink dwarszitten. Heb jij altijd blaren na het wandelen? Tijd om er wat aan te doen. Je kunt de blaasjes doorprikken en behandelen. Beter is het om ze te voorkomen. Dat doe je met goede wandelschoenen én -sokken!
Je voelde het al van mijlenver aankomen. Langzaam begint het te gloeien. Branden. Steken. En daar is ‘ie. Een blaar. Daar sta je vast niet om te springen. De blaasjes kunnen flink roet in het eten gooien. Je comfort om zeep helpen. En je wandelplezier naar een dieptepunt brengen. Voorkom dat alles, is ons advies. Zo doe je dat.
- Ruim aanbod wandelschoenen voor elke voetvorm
- Invididuele begeleiding
- Wandelplezier garantie
Hoe ontstaat een blaar?
Een blaar is een vochtzakje in de huid. Het ontstaat door wrijving, druk of vocht. Bijvoorbeeld door een lange wandeltocht. Het dragen van nieuwe schoenen. Of vochtige voeten. Dat beschadigt je huidweefsel. Het laat los. Zo wordt een holte gevormd, die zich vult met lymfevocht.
Ongevaarlijk, wel vervelend. Houdt de druk aan, dan breidt de blaar zich uit. Op den duur scheurt het open. De huid ligt open en bloot en loopt het risico om ontstoken of geïnfecteerd te raken. Dat wil je voorkomen natuurlijk.
Hoe kun je blaren verzorgen na het wandelen?
Hoe kun je blaren verzorgen tijdens of na het wandelen? De beste remedie is niets doen. Zodra de druk stopt, verdwijnt de blaar. Maar dat is tijdens je wandelvakantie geen optie natuurlijk.
Zeker een blaar onder je voet tijdens het wandelen is geen pretje. Maar ook blaren aan je kleine tenen tijdens het wandelen kunnen pijnlijk zijn. En dan nog maar niet te spreken over een blaar onder je nagel bij het wandelen.
Prik blaren daarom door, voordat ze openscheuren. Doe dat op één plek. Laat het vocht eruit lopen en de wond indrogen. Plak een blarenpleister op de wond. Dat vormt een soort tweede ‘huid’. Je kunt de volgende dag gewoon weer doorlopen.
Voorbode van een blaar is een rode, branderige huid. Merk je dat op, dan kan een blarenpleister geen kwaad. Daarmee bescherm je de huid.
Hoe kun je blaren voorkomen bij het wandelen?
Heb je altijd blaren na het wandelen? Dat is geen goed teken. Blaren voorkomen bij het wandelen, doe je door druk, vocht en wrijving tegen te houden. Dat begint bij de juiste wandelschoen. Een schoen die bij je past, maakt het verschil. Dat gaat over materiaal, maat en pasvorm.
Als je bij ons langskomt, dan doen wij eerst een voetanalyse. We kijken daarbij naar je voetvorm, buigpunt en leestbreedte bijvoorbeeld. Ook bespreken we eventuele klachten. Daar horen ook blaren bij. Heb je daar veel last van, dan letten we bijvoorbeeld op:
- Ervaar je drukpunten bij een wandelschoen?
- Zijn je wandelschoenen niet te klein (of te groot)?
- Ademt het materiaal van de wandelschoenen voldoende?
Aan de hand daarvan zoeken we de juiste schoen voor jou uit. Eventueel maken we ook een zool op maat. Daarmee wordt de druk optimaal verdeeld. Hebben we het juiste paar gevonden? Tijd om ze in te lopen! Doe dat niet tijdens een lange wandeltocht, maar geleidelijk aan. Laat je voeten aan het nieuwe schoeisel wennen. Dat werkt het beste.
Hoe zit het met anti-blaren sokken bij het wandelen?
Welke schoen je draagt, maakt uit. Maar ook de sokken hebben invloed op blaarvorming. Daarom krijg je bij ons niet alleen een schoen-, maar ook een sokadvies. Het liefst draag je sokken zonder naden, die boven je schoen uitkomen. Kies voor vochtregulerend materiaal, zoals wol.
Heb je echt áltijd blaren na het wandelen? Dan heb je wellicht baat bij anti-blaren sokken voor het wandelen. Deze zijn dubbelwandig en hebben een speciale cushioning. Daardoor is er zo min mogelijk wrijving tussen schoen en voet.
Onze specialisten wandelen zelf ook. We weten hoe vervelend het is om thuis te komen met klachten. Dat kan je plezier echt bederven. Maar we kennen ook het comfort van wandelen met de juiste schoen. Dat gunnen we jou ook. Kom je eens langs?