Is wandelen gezond? Jazeker, we geven je 8 redenen!

Vaker de benenwagen pakken? Dat is goed voor lichaam én geest! Wandelen is gezond, maar daarvoor hoef je geen uren onderweg te zijn. Of in bergachtig gebied te wonen. Het begint bij dagelijks een blokje om. Dat doet wonderen voor je conditie, spieropbouw en mental health.

Wandelen is de meest eenvoudige sport die er is. Daar maken veel Nederlanders graag gebruik van. Je kunt wandelen op een manier die bij jou past. Beklim de hoogste berg of trek erop uit met de hond. Het is sowieso goed voor je fysieke én geestelijke gezondheid. Waarom is wandelen zo gezond? Dat leggen we je uit!

Bij Wandelschoenopmaat.nl maken we de wandelschoen die bij jou past. We meten je voet, analyseren je lichaamsbouw en luisteren naar je klachten. Op basis daarvan maken we een wandelschoen op maat. Ook pijnvrij wandelen? Maak een afspraak!
Sportpodoloog Gert van den Berg
Gert van de Berg Sportpodoloog

#1 – Je werkt aan je conditie

Misschien een dooddoener, toch is het zo. Als je wandelt, werk je aan je conditie. Op voorwaarde dat je redelijk doorstapt. Af en toe slenteren door het stadscentrum doet weinig voor je conditie. Dagelijks wandelen in een stevig tempo wel. Zodra je hartslag stijgt, train je je conditie. Zijn die zweetdruppels toch ergens goed voor ;)

#2 – Je bouwt sterkere spieren op

Heb je wel eens spierpijn gehad na een flinke wandeling? Dat is heel normaal. Door te wandelen gebruik je je spieren. Met elke stap bouw je aan sterkere spieren. Daarbij helpt een actieve loophouding.

Span je buikspieren aan of zwier je armen mee. Je kunt zelfs gewichten (zoals een zware rugzak) meenemen. Daarmee bouw je niet alleen spiermassa op, maar verbrand je ook extra calorieën.

#3 – Je vermindert de kans op hart- en vaatziekten

Je hart is de belangrijkste lichaamsspier. Ook die train je door te wandelen. Daarnaast stimuleer je bloedcirculatie, verlaag je je bloeddruk én neemt het cholesterolgehalte in je bloed af. Wandelen verkleint op die manier de kans op hart- en vaatziekten. Dat maakt wandelen ook zo gezond.

#4 – Je remt botontkalking

Als je wandelt, gebruik je niet alleen je spieren. Je hele lichaam doet mee. Ook jouw botten. Ben je de 30 gepasseerd? Dan zet het proces van botafbraak in. Gaat dat te snel, dan ontwikkel je osteoporose (botontkalking). Achteruitgang van het skelet kun je afremmen. Voorkom zwakke botten door te wandelen. Door je botten te belasten, creëer je minuscule scheurtjes. Het stimuleert botcellen om deze te repareren.

Zet de eerste stap

Heb jij de juiste wandelschoenen?

#5 – Je maakt vitamine D aan

Regent het buiten? Dan is het niet zo aanlokkelijk om de deur uit te gaan. Misschien verruil je je dagelijkse rondje zonder nadenken voor wat bezigheden in huis. Dat heeft één groot nadeel. Je ziet geen daglicht. Daarmee mis je een belangrijke bron van vitamine D. Een echte alleskunner. Het helpt bijvoorbeeld bij de opname van calcium, dat jouw skelet versterkt (nog een reden waarom wandelen gezond is voor je botten).

#6 – Je houdt je biologische klok in balans

Zonlicht houdt dus onze vitamine D op peil. Maar dat is niet alles. Het brengt ook onze biologische klok in balans. Voldoende daglicht geeft energie én stimuleert de aanmaak van melatonine. Daardoor slaap je sneller, vaster en beter. ’s Ochtends word je uitgerust wakker. Klaar om weer een ommetje te maken!

#7 – Je voelt je opgewekter

Genoeg over vitamine D. Door te wandelen maak je ook andere stofjes aan. Bijvoorbeeld dopamine, endorfine of serotonine. Ze maken je blij en opgewekt. Een boost voor je mentale gezondheid. Daarnaast stimuleert wandelen in de natuur ons parasympathisch zenuwstelsel. Kort gezegd: het geeft rust. Het stresshormoon cortisol neemt af. Daarom is wandelen gezond voor je lichaam én geest.

#8 – Je valt af of blijft op gewicht

Mogen er wat kilo’s af? Of wil je voorkomen dat je aankomt? Start met wandelen! Je verbruikt daarmee veel energie en verbrandt relatief veel vet. Om het in cijfers uit te drukken: gemiddeld 260 kilocalorieën per uur. Mits je stevig doorloopt. Afvallen door te wandelen kan dus zeker. Of het hard gaat? Dat valt wel mee.

Is wandelen gezond?

Is wandelen gezond? Het moge duidelijk zijn. Absoluut. En het beste komt nog: je kunt vandaag al starten! We hopen dat je net zo enthousiast bent geworden als wij. Wil je wandelen écht goed aanpakken? Of ga je binnenkort op wandelvakantie? Investeer in een goed paar schoenen. Daar doe je jezelf een hoop plezier mee. Maak een afspraak om langs te komen!

Klanten geven ons een 5/5!
Normaal schrijf ik geen resenties, maar we zijn vandaag wel zo fantastisch geholpen bij de aanschaf van wandelschoenen. Dit was een hele fijne en leuke ervaring. Wat een kennis hebben deze mensen in huis. Dit is absoluut een aanrader!
Hendrike de Jong
Hendrike de Jong