Dit is de langste aaneengesloten wandelroute van ons land

Hoe heet de langste aaneengesloten wandelroute van ons land? Dat is het Nederlands Kustpad! Een unieke route om op je lijstje te zetten. Verken de diversiteit van de Nederlandse kustlijn. Van de Zeeuwse wateren tot het rustige wad in het noorden.

Wist je dat Nederland 7.500 kilometer aan LAW’s kent? LAW’s zijn ‘Lange-Afstands-Wandelpaden’. Je hoeft niet naar het buitenland om een lange afstanden te wandelen. Er zijn in eigen land ook 23 routes, waar je meerdere dag(del)en over doet. De langste is het Nederlands Kustpad.

Bij Wandelschoenopmaat.nl maken we de wandelschoen die bij jou past. We meten je voet, analyseren je lichaamsbouw en luisteren naar je klachten. Op basis daarvan maken we een wandelschoen op maat. Ook pijnvrij wandelen? Maak een afspraak!
Sportpodoloog Gert van den Berg
Gert van de Berg Sportpodoloog

Hoe heet de langste aaneengesloten wandelroute van ons land?

Het Nederlands Kustpad dus. Zoals de naam al zegt, leidt deze route je langs de volledige Nederlandse kust. Van Zeeland, naar Zuid-Holland, Noord-Holland, Friesland en Groningen. Of andersom. Wat jij wilt. Je loopt door de duinen, stranden en dijken, maar de route voert je ook langs karakteristieke kustdorpen en -steden.

Heb je het in eigen land wel gezien? Het Nederlands Kustpad is onderdeel van de Europese Kustroute. Deze loopt van Bretagne naar Estland. Nog genoeg wandelkilometers te gaan!

Voor wie is het Nederlands Kustpad geschikt?

Het Nederlands Kustpad is ideaal voor liefhebbers van lange afstandswandelingen. Word jij blij van de natuurlijke schoonheid van waterlandschappen? Dan is dit de ideale route voor jou. Je geniet van brede stranden, historische dijkjes en prachtige vergezichten. De langste aaneengesloten wandelroute van ons land biedt een mix van fysieke uitdaging én ontspannen momenten in de serene kustlandschappen.

Zet de eerste stap

Heb jij de juiste wandelschoenen?

Wat is de route van het Nederlands Kustpad?

Wil je (een gedeelte van) het Nederlands Kustpad lopen? Dan heb je ongeveer 725 kilometer te gaan. Van het Zwin nabij Sluis in Zeeland tot aan de Dollard in Groningen. De route bestaat uit drie delen:

  • Kustpad deel 1: Het Deltapad, dat loopt van Sluis naar Hoek van Holland en zich richt op de Zeeuwse en Zuid-Hollandse kust.
  • Kustpad deel 2: Het Hollandse Kustpad, van Hoek van Holland naar Den Oever, voornamelijk door de provincies Zuid-Holland en Noord-Holland.
  • Kustpad deel 3: Het Friese Kustpad, van Stavoren naar Lauwersoog, en de Waddeneilanden etappe, die verder doorloopt naar de Dollard. 

Je kunt het Nederlands Kustpad als meerdaagse trektocht inzetten. Maar delen van de route zijn ook geschikt voor dagwandelingen. Het is gemarkeerd met de kenmerkende rood-witte tekens. Verder zijn er ook voldoende accommodaties en voorzieningen langs de route te vinden.

Hoe bereid ik me voor op het Nederlands Kustpad?

Voor elke lange afstandswandeling is een gedegen voorbereiding aan te raden. Dat kun je enerzijds doen door voldoende beweging, gezonde voeding en een goede nachtrust. Anderzijds heeft je uitrusting ook invloed op je prestaties. Je herkent het vast wel. Heb je net een paar uur gelopen, begint je huid te trekken. Voeten te tintelen. Of de eerste blaren te ontstaan. Je voorkomt (veel) klachten door de juiste wandelschoenen te kopen. En dat is precies waar wij je bij kunnen helpen. Maak een afspraak in onze winkel!

Klanten geven ons een 5/5!
Normaal schrijf ik geen resenties, maar we zijn vandaag wel zo fantastisch geholpen bij de aanschaf van wandelschoenen. Dit was een hele fijne en leuke ervaring. Wat een kennis hebben deze mensen in huis. Dit is absoluut een aanrader!
Hendrike de Jong
Hendrike de Jong