Wat is het verschil tussen wandelschoenen en bergschoenen?

Wat is het verschil tussen wandelschoenen en bergschoenen?

Wil je wandelschoenen kopen? Of heb je toch bergschoenen nodig? Hier moet je op letten bij de aanschaf van een nieuw paar.

Wat is het verschil tussen wandelschoenen en bergschoenen? Om je daar antwoord op te geven, kijken we naar het ABCD-sysyeem. Dit is bedacht door Meindl, Lowa en Hanwag om de aanschaf van een nieuw paar schoenen makkelijker te maken. Ze deelden schoenen op in categorieën: A, B, C en D.

Kiezen tussen wandelschoenen en bergschoenen: zo doe je dat

We schreven al eens eerder over het ABCD-systeem. Hier leggen we in detail uit waarin de categorieën verschillen. In een notendop:

ABCD: categorie A

Onder deze categorie vallen lage tot half hoge schoenen met een soepele zool. Deze wandelschoenen zijn perfect voor wandelingen op vlak terrein.

ABCD: categorie B

Onder deze categorie vallen half hoge tot hoge schoenen met een stijve zool. Deze wandelschoenen zijn perfect voor wandelingen op ruw terrein, zoals heuvels. Of langere tochten met bepakking. De Nijmeegse Vierdaagse, bijvoorbeeld.

Onze klanten beoordelen ons met een 4.7 uit 5!

Gebaseerd op 310 reviews

ABCD: categorie C

Onder deze categorie vallen hoge schoenen met een stugge zool. Deze wandelschoenen zijn perfect voor tochten over gletsjers.

ABCD: categorie D

Onder deze categorie vallen bergschoenen met een zeer stevige zool. Deze schoenen zijn perfect voor bergtochten, wandelingen over ijsvlaktes en expedities.

Wat is het verschil tussen wandelschoenen bergschoenen?

Wandelschoenen zijn doorgaans laag tot halfhoog. Bergschoenen daarentegen halfhoog of hoog. Het verschil tussen lage en hoge schoenen is de steun. Bergschoenen zijn geschikt voor zwaarder terrein, ofwel ruw terrein. Lage wandelschoenen zijn geschikt voor vlak terrein.

Zowel wandelschoenen als bergschoenen hebben voor- en nadelen. Zo zijn wandelschoenen vaak licht, je kunt ze makkelijk meenemen. Ideaal voor op vakantie, bijvoorbeeld. Ook in de zomer zijn ze prettig: je voeten worden niet zo warm als in dichte, hoge bergschoenen.

Zet de eerste stap

Heb jij de juiste wandelschoenen?

Bergschoenen ondersteunen je enkels

Het voordeel van bergschoenen – los van de steun aan je enkels – is dat ze waterdicht zijn. Je krijgt geen natte sokken wanneer je door een plas loopt of bedauwde begroeiing. Bovendien hebben ze een zwaardere en stabielere zool. Hierdoor voel je oneffenheden onder je voeten niet (of stukken minder) dan met wandelschoenen aan.

Wandelschoenen of bergschoenen?

Of een combinatie, wat dacht je daarvan? Veel wandelaars wensen het beste van twee werelden: wandelschoenen en bergschoenen in één. Wandelschoenen die zowel op effen terrein als zwaardere tochten aan kunnen, ze bestaan!

De categorieën in het ABCD-systeem zijn ook opgedeeld in tussencategorieën: A/B-categorie en B/C-categorie. A/B-wandelschoenen bieden meer steun dan A-wandelschoenen, maar zijn minder stug dan B-wandelschoenen.

B/C-wandelschoenen hebben een hogere schacht dan B-schoenen en zijn stijver, maar zijn niet stug. Niet zo stug als C-wandelschoenen. Wil je zelf ervaren welke wandelschoenen het beste bij jouw wensen aansluiten? We helpen je graag!