5 tips om te herstellen van een lange wandeltocht

Herstellen van een lange wandeling

Heb je een zware wandeltocht achter de rug? Misschien voelen je benen als lood. Snak je naar een groot glas water. Of ben je die blaren echt een keer zat. We geven je 5 tips om goed te herstellen van een lange wandeling.

Bij Wandelschoenopmaat.nl maken we de wandelschoen die bij jou past. We meten je voet, analyseren je lichaamsbouw en luisteren naar je klachten. Op basis daarvan maken we een wandelschoen op maat. Ook pijnvrij wandelen? Maak een afspraak!
Sportpodoloog Gert van den Berg
Gert van de Berg Sportpodoloog

Geef jezelf de tijd

De allerbelangrijkste tip: geef jezelf de tijd. Goed herstel is belangrijk. Voor beginnende en geoefende wandelaars. Een lange, zware of meerdaagse wandeltocht is niet niks. Je merkt dat aan je lijf door spierpijn, zere benen of vermoeidheid. Dat is niet gek.

Door intensief te sporten breng je kleine beschadigingen aan in je spieren. Geef je lichaam de ruimte om dit te repareren. Wanneer je dat doet, gaat dit proces steeds sneller. Je zult merken dat je als vanzelf meer spiermassa opbouwt.

Hoelang het herstel duurt? Dat is afhankelijk van je conditie, leeftijd en training bijvoorbeeld. Maar je kunt dit proces stimuleren, aan de hand van deze tips.

Eet de juiste voeding

Eiwit- en koolhydraatrijke voeding is jouw go to na een intensieve wandeling. Het liefst maximaal twee uur na de eindstreep. Eiwitten helpen bij het spierherstel. Koolhydraten vullen de glycogeenvoorraad aan. Beide heb je nodig. Wat je kunt eten? Denk aan vis, vlees, zuivel, pasta en brood.

Drink voldoende water

Geen koffie. Geen alcohol. Nee, gewoon een glas water. Dat doet wonderen. Tijdens het wandelen verlies je veel vocht. Vul dit direct weer aan. Niet alleen na, maar ook tijdens de wandeltocht. Tenminste twee liter per dag is het advies.

Zet de eerste stap

Heb jij de juiste wandelschoenen?

Zorg voor een goede nachtrust

Wat slaapt het lekker hè, na een zware inspanning. Het klinkt logisch, maar je lichaam heeft dit ook echt nodig. Een lange wandeltocht put je lijf uit. Slaap is de ultieme remedie. Het helpt je om weer op krachten te komen.

Zorg voordat je naar bed gaat voor voldoende ontspanning en vermijd cafeïnehoudende dranken (koffie, thee en cola bijvoorbeeld). Dat bevordert je nachtrust.

Verzorg je voeten en benen

Heb je last van opgezwollen kuiten, vermoeide voeten of blaren op je tenen? Besteed aandacht aan je voeten en benen. Leg ze omhoog, om vocht weg te laten trekken. Verzacht pijntjes met een koud compres. En behandel blaasjes met een ontsmettingsmiddel en pleisters. Blijven je spieren gespannen? Breng de rust terug in je lichaam met een massage.

Maar blijf ook niet te lang stil zitten. Herstellen na een lange wandeltocht doe je ook door te blijven bewegen. Weliswaar op een lager pijtje. Hoe tegenstrijdig het ook klinkt, de bloedcirculatie in je spieren op gang houden heeft een positief effect op je herstel.

Bonustip: koop wandelschoenen op maat

Voorkomen is beter dan genezen. Cliché, maar waar. Bereid je voor op een lange wandeltocht met schoenen op maat. Maak een afspraak bij ons in de winkel. Dankzij onze voetanalyse ga je naar huis met wandelschoenen die écht goed passen. Je hoeft zelf niet na te denken over de juiste maat, categorie en zool. Dat doen wij wel. Het enige wat jij moet doen? Genieten van de voorpret. Want ook na jouw volgende wandeltocht is herstel natuurlijk nodig, maar dan met (veel) minder pijn!

Klanten geven ons een 5/5!
Normaal schrijf ik geen resenties, maar we zijn vandaag wel zo fantastisch geholpen bij de aanschaf van wandelschoenen. Dit was een hele fijne en leuke ervaring. Wat een kennis hebben deze mensen in huis. Dit is absoluut een aanrader!
Hendrike de Jong
Hendrike de Jong