Wandelen in de herfst: 6 tips voor dit seizoen

Herfstwandeling

Herfstwandelingen hebben hun eigen charmes. Verkleurde bladeren, laaghangende mist en de frisse geur van pasgevallen regen. Maar dit zijn seizoen brengt ook zijn eigen wandeluitdagingen met zich mee. Waar je op moet letten bij een herfsttocht door het bos, de bergen of de polder? Wij vertellen het je.

Bij Wandelschoenopmaat.nl maken we de wandelschoen die bij jou past. We meten je voet, analyseren je lichaamsbouw en luisteren naar je klachten. Op basis daarvan maken we een wandelschoen op maat. Ook pijnvrij wandelen? Maak een afspraak!
Sportpodoloog Gert van den Berg
Gert van de Berg Sportpodoloog

Houd rekening met kortere dagen

Waar je in de zomer in de koelte van de avond nog heerlijk kunt wandelen, is dat in de herfst anders. Het blijft ’s ochtends langer donker, en ’s avonds wordt het eerder donker. Zeker in de bergen, zet de schemering al vroeg in. Houd daar rekening mee. Bijvoorbeeld door vroeg te vertrekken en op tijd je huis of hotel weer te bereiken. Gaat het toch mis? Zorg dat je een zaklamp meehebt.

Plan je route

De herfst doet natuurlijk overal zijn intrede. Maar er zijn gebieden waar dit seizoen extra uitpakt. Pik van tevoren de pareltjes eruit. Stippel van tevoren de mooiste routes uit. Dat is niet alleen perfect om het meeste uit je vakantie te halen. Je ziet ook direct of het in dit jaargetijde wel verstandig is. De hutten onderweg open zijn. En of de bergliften nog wel functioneren.

Let op het weerbericht

De herfst staat bekend om zijn regenachtige, koude, winderige dagen. Een bui met neerslag kan je zo overvallen. Zelfs als het niet aangegeven wordt. Raak je doorweekt, dan is het snel uit met de pret. Zorg daarom dat je regenbestendige kleding meeneemt of aantrekt. Zoals waterdichte schoenen, wanten en muts.

Een regenjas is ook geen overbodige luxe. Het beschermt je tegen een nat pak, waardoor je tóch door kunt met genieten van alle herfstpracht. Heb je snel last van koude voeten in je schoenen? Dit kun je ertegen doen!

Als je al eens in de Alpen geweest bent, weet je dat het weer daar zo kan omslaan. Wandel je op grote hoogtes, dan is er zelfs kans op sneeuwval. Wil je dat vermijden? Plan dan een route onder de sneeuwgrens.

Zet de eerste stap

Heb jij de juiste wandelschoenen?

Wees alert op slecht begaanbare paden

Vochtige bos- of berglucht is onlosmakelijk verbonden met de herfst. Je herkent de frisse geur direct, als je buiten loopt. Maar het brengt ook gevaren met zich mee. Let goed op, waar je loopt. Voorkom glijpartijen op natte wandelpaden, boomstronken of stenen.

Een schoen met grof profiel verstevigt je grip. Maar ook je wandeltechniek heeft daar invloed op. Houd je gewicht boven, en niet voor of achter, je voeten. Vind je dat lastig? Dan komen wandelstokken goed van pas.

Neem voldoende pauzes

Wandel niet in één ruk door, maar kijk af en toe eens om je heen. Neem het kleurrijke herfstlandschap in je op en adem de gezonde bos- of berglucht diep in. Vergeet ook niet af en toe naar beneden te loeren. Daar duiken onverwachts de mooiste schatten op. Heb je een rode paddenstoel met witte stippen gespot? Leg het moment vast met je telefoon of camera. Heerlijk om later op terug te kijken.

Wandel met de juiste schoenen

Ook in de herfst wandel je met gemak, met de juiste schoenen. Je weet vast wel hoe het voelt, als schoenen net niet lekker zitten. Het knelt lichtelijk of je voelt je tenen tintelen. Misschien ervaar je zelfs wel zeurende pijn als je de schoen uitdoet. Dat is verleden tijd, met een maatwerk wandelschoen.

We adviseren je graag over de beste wandelschoen voor jou in onze winkel. Dat heeft te maken met je voorkeur, maar we kijken ook naar je houding en eventuele klachten. Verwacht je veel in nattere periodes te wandelen? Dan is een model met Gore-Tex voering aan te raden. Train je voor een flinke bergwandeling? Kijk dan naar een gripvaste buitenzool. Je moet alleen maar net weten welk model. Daar helpen we je graag bij.

Klanten geven ons een 5/5!
Normaal schrijf ik geen resenties, maar we zijn vandaag wel zo fantastisch geholpen bij de aanschaf van wandelschoenen. Dit was een hele fijne en leuke ervaring. Wat een kennis hebben deze mensen in huis. Dit is absoluut een aanrader!
Hendrike de Jong
Hendrike de Jong