Zet je binnenkort voet in de Alpen? Wat fantastisch! Bergwandelen is ontspannend, maar ook inspannend. Het loont om fit en voorbereid de bergen in te gaan. Zo geniet je op en top van je vakantie. Met onze tips train je conditie, kracht en balans. Drie essentiële onderdelen van bergwandelen.
- Ruim aanbod wandelschoenen voor elke voetvorm
- Invididuele begeleiding
- Wandelplezier garantie
Wat bergwandelen met je lichaam doet
Iedereen kan wandelen in de bergen. Of je dat nou elke zomer of voor het eerst doet. Het vergt wel wat van je. Je loopt hoger, verder en intensiever. Van klimmen tot dalen, en dat alles bepakt en bezakt.
Misschien vraag je je af: ‘Is het mogelijk om in Nederland te trainen voor een bergwandeling?’ Jazeker, ook al heeft ons polderlandschap daar weinig overeenkomsten mee. Wat telt in de Alpenlanden is conditie, kracht en balans. Dat kun je ook prima in ons kikkerlandje trainen. Dus trek je wandelschoenen aan, en gaan!
En als je dan toch geslagen ten ijs wilt komen, kies dan ook direct voor wandelschoenen die als gegoten zitten. Onze maatwerk wandelschoenen passen precies bij jouw voeten, houding en voorkeuren. Maak een afspraak in onze winkel!
Conditie in de bergen
Conditie is key, voor iedere (berg)wandelaar. Je uithoudingsvermogen wordt flink op de proef gesteld. Al kies je zelf hoe ver je wilt gaan. Geef jezelf de tijd om te wennen. Niet alleen aan de wandeltechniek, maar ook aan de ijle berglucht. Het is mogelijk dat je last krijgt van ‘hoogteziekte’. Daar horen symptomen als hoofdpijn, misselijkheid en duizeligheid bij. Doe rustig aan, en ga niet direct meters maken. Bouw de lengte en moeilijkheidsgraad van wandelingen op. Verwacht niet te veel van jezelf.
Conditie trainen
Benieuwd hoe je je conditie het beste op kunt bouwen? Met één tot drie keer per week een duurtraining. Ga minimaal 30 minuten hardlopen, 1 uur fietsen of 2 uur wandelen. Zoek bij voorkeur routes over wisselend terrein, met hoogteverschil, uit. In Nederland kan dat bijvoorbeeld op de Dutch Mountain trail, Nationaal Park De Veluwezoom of Groot Valkenisse. Of neem simpelweg wat vaker de trap. Jezelf extra uitdagen? Vul dan je rugzak alvast, net zoals je op vakantie zou doen.
Kracht in de bergen
Dat jouw lichaam flink belast wordt in de bergen, is geen geheim. Je klimt en klautert de berg op en af. Daarvoor heb je spierkracht nodig. Met name in je core (buik, rug en armen). Om je kracht te vergroten, kun je deze specifieke spiergroepen trainen. Dat is helemaal aan te raden, als dat je plekken zijn waar je snel last van hebt. Door deze spieren te versterken, voorkom je blessures.
Kracht trainen
Maak je (onder)buik/rug en benen sterker door te trainen. Doe krachtoefeningen, zoals squats, planking of lunges. Natuurlijk zijn er nog veel meer mogelijkheden, vraag het ook eens na bij je sportschool of coach.
Balans in de bergen
Coördinatie is in de bergen heel belangrijk. Dan bedoelen we niet per se ‘weten waar je bent’, maar vooral jezelf in evenwicht houden. Je gebruikt spiergroepen, die je normaliter niet zo aanspant. Je wandelt over allerlei ondergronden, waar je misschien niet bedreven in bent. Van mul zand tot rotsrijke omgeving. Je trotseert alpiene paadjes, die je in Nederland niet tegenkomt. Soepele, gecontroleerde bewegingen zijn in de bergen je beste vriend. Zo voorkom je valpartijen.
Balans trainen
Maar dat moet je trainen. Bijvoorbeeld door te hardlopen in het bos, op een oneffen ondergrond. Of simpele oefeningen, zoals: op één been staan, op een denkbeeldige lijn lopen of door te stretchen. Zoek ook eens op YouTube ‘core stability’ work outs op.