Brede of smalle leest in je wandelschoenen nodig?

wandelschoenenopmaat.nl Van den Berg Sport

De term ‘leest’ heeft twee betekenissen: een houten of kunststof hulpmiddel waar een schoen omheen wordt gebouwd én het wijst op de breedtemaat van een schoen. Over dat laatste gaat dit artikel.

Bij Wandelschoenopmaat.nl maken we de wandelschoen die bij jou past. We meten je voet, analyseren je lichaamsbouw en luisteren naar je klachten. Op basis daarvan maken we een wandelschoen op maat. Ook pijnvrij wandelen? Maak een afspraak!
Sportpodoloog Gert van den Berg
Gert van de Berg Sportpodoloog

Wat betekent ‘leest’?

Een leest heeft dus twee betekenissen. In dit artikel verwijzen we naar de breedtemaat van je schoenen. Die wordt bepaald op basis van de omtrek van je voet en de hoogte van je wreef. Welke breedtemaat je nodig hebt, heeft te maken met de breedte van je voet.

Brede leest wandelschoenen en smalle leest wandelschoenen: hoe kies je de juiste leest?

Heb je brede of smalle voeten? Het antwoord daarop bepaalt of je een brede leest in je wandelschoenen nodig hebt of een smalle leest in je wandelschoenen. Maar het is wel iets ingewikkelder dan dat. De maat van de leest, of beter gezegd de breedtemaat, kan per merk, model en type wandelschoen verschillen.

Zet de eerste stap

Heb jij de juiste wandelschoenen?

Wandelschoenen met een brede leest of wandelschoenen met een smalle leest: welke breedtemaat heb ik nodig?

Wandelschoenen moeten stevig en stabiel zijn, zonder dat ze je voeten afknellen. Want tintelende tenen, dat is het laatste wat je wilt tijdens het wandelen. Het is een veelvoorkomend probleem wanneer wandelaars met smalle voeten een maat kleiner kopen, omdat het gewenste model te wijd is.

En andersom net zo: heb je brede voeten, koop dan geen maat groter zodat je voeten meer ruimte hebben. Daardoor kunnen je voeten gaan glijden in je wandelschoenen. De kans op blaren is daardoor groot.

Wandelschoenopmaat.nl - YouTube Video

Dames en heren wandelschoenen met een brede of smalle leest

We hebben een breed assortiment wandelschoenen:

  • Wandelschoenen voor heren met een brede leest
  • Dames wandelschoen met een brede leest
  • Wandelschoenen voor dames met een smalle leest
  • Wandelschoenen met een smalle leest voor heren

Koop dus niet zomaar een maat groter of kleiner, omdat de leestmaat niet naar wens is. De volgende merken staan bekend om hun uiteenlopende leestmaten.

Tecnica

Medium voeten? Daar speelt Tecnica slim op in. De belangrijkste delen van de schoen, hiel en voetboog, bestaan uit thermoplasten. Dat is een soort kunststof. Door deze te verwarmen, vormen de schoenen helemaal naar jouw voeten. Daardoor zitten ze als pantoffels!

Hanwag

Heb je een knobbel op je grote teen, een brede voorvoet of een smalle hiel? Dan zitten de wandelschoenen van Hanwag je als gegoten. Deze wandelschoenen staan bekend om hun speciale leesten.

Meindl

Kun je nooit slagen voor goede wandelschoenen die goed aansluiten bij jouw smalle voeten? Meindl biedt een breed scala aan soepele wandel- en bergschoenen. Van wandelschoenen met een normale leest tot bergschoenen voor extreem brede voeten.

Lowa

Ben je op zoek naar Lowa dames wandelschoenen met een smalle leest? Of juist voor heren? Ook dit merk biedt wandelschoenen met een smalle leest en wandelschoenen met een brede leest. Met een index geeft Lowa duidelijk aan voor welke ondergrond de wandelschoenen bedoeld zijn.

Dolomite

Dolomite wandelschoenen hebben een hele lange vetersluiting. Deze loopt van het begin van je tenen tot het einde van je wreef. Hierdoor kan je schoen zowel ver open (ideaal voor een brede voet) maar ook verder dicht. Dit is ideaal voor een smallere voet. Wandelschoenen van dit merk zijn gemaakt van zacht suède of leer. In in de meeste gevallen is een hallux, een knobbel op het gewricht van je grote teen, geen probleem.

Salomon

Trailrunning schoenen worden steeds vaker gebruikt als wandelschoenen. Een Salomon trailrunning schoen is eigenlijk een stevige hardloopschoen met een grove grip zool. Deze schoenen hebben een nylon bovenwerk dat soepel is en daardoor bij veel voorvoeten past.

Uitgelichte producten

Hulp van specialist bij wandelschoenen met een brede of smalle leest

Ben je op zoek naar wandelschoenen met een brede leest voor dames of heren? Of wandelschoenen met een smalle leest voor dames of heren? Ons team bestaat uit specialisten die je helpen om de juiste wandelschoenen voor jou te vinden.

Tijdens een consult nemen we goed de tijd om je voeten goed te analyseren. Het kan heel goed zijn dat reguliere schoenen geen goede match zijn met jouw voeten. Samen kijken we naar een model dat je als gegoten zit.

Klanten geven ons een 5/5!
Normaal schrijf ik geen resenties, maar we zijn vandaag wel zo fantastisch geholpen bij de aanschaf van wandelschoenen. Dit was een hele fijne en leuke ervaring. Wat een kennis hebben deze mensen in huis. Dit is absoluut een aanrader!
Hendrike de Jong
Hendrike de Jong