Wandelen, wandelen en nog eens wandelen. We wandelen steeds vaker en langer. Er verslijten daardoor ook vaker wandelschoenen. Hoe lang gaan wandelschoenen mee? Wanneer is het verstandig is om je oude, versleten (maar o zo fijne) schoenen te vervangen voor nieuwe wandelschoenen? Wij delen het met je!
- Ruim aanbod wandelschoenen voor elke voetvorm
- Invididuele begeleiding
- Wandelplezier garantie
Hoe lang gaan wandelschoenen mee?
Heb je jouw schoenen al jaren en twijfel je of ze aan vervanging toe zijn? Hoe lang wandelschoenen meegaan, is afhankelijk van een aantal factoren:
- Ondergrond: wandel je op asfalt? Of in het bos? Op asfalt verslijten je wandelschoenen sneller dan wanneer je op zachte ondergrond loopt.
- Bergwandeling: loop je veel in de bergen? Je schoenen dienen steun en bescherming te geven aan je voeten en onderbenen. Door wandelingen door de bergen slijt het bovenwerk sneller.
- Gewicht: hoe zwaar ben je? Je gewicht is van invloed op de levensduur van je wandelschoenen. Dat geldt ook voor (zware) bepakking. Hoe meer kilo’s je aan bepakking meedraagt, hoe sneller je wandelschoenen slijten.
- Tempo: hoe snel wandel je? Je tempo heeft ook invloed op de levensduur van je schoenen.
- Vochtig: loop je veel in vochtig gebied, nat gras of door water? Om slijtage te verminderen, is het goed om je wandelschoenen goed te verzorgen nadat ze nat zijn geworden.
Wat betekent hydrolyse?
Goed om te weten: je kunt je wandelschoenen beter vaker gebruiken, dan dat je ze na je vakantie een jaar in je kast zet. Of langer. Het is voor de zool belangrijk dat je regelmatig op je schoenen loopt. De tussenzolen van de meeste bergschoenen worden gemaakt van polyurethaan (PU). Dit polyurethaan heeft goede dempende eigenschappen in combinatie met stabiliteit.
Als je de schoen langere tijd niet gebruikt, treedt een verouderingsproces op in deze PU-laag. Dit wordt ook wel hydrolyse genoemd. De zool brokkelt af. Het gekke is dat als je de schoen regelmatig gebruikt, dit proces niet optreedt. De schoen gaat dus langer mee.
(Tekst gaat verder onder de video)
Hydrolyse in wandelschoenen
Dit fenomeen van hydrolyse komt niet alleen voor bij wandelschoenen, maar ook bij ander ‘rubberachtige’ producten, zoals caravanbanden die lang stilstaan, fietsbanden die weinig gebruikt worden of bij elastiek.
Duur van wandelschoenen
Wat de levensduur van je wandelschoenen is, hangt van verschillende factoren af. We kunnen je daardoor geen eenduidig antwoord geven. We schatten – we zien veel klanten – dat een wandelschoen gemiddeld, afhankelijk van gebruik en belasting, ongeveer vijf jaar meegaat.
Advies voor wandelschoenen
Vind je het lastig om de juiste wandelschoenen te vinden? Wij adviseren je graag! Tijdens een kennismakingsgesprek nemen we de tijd om te kijken naar je voetvorm, de breedte en hoogte van je voet, je voettype, de afwikkeling van je voetstap, je hielstand en je drukbelasting. Met een compleet plaatje kunnen we je dan een advies geven.
Bij wandelschoenopmaat.nl werken we met uitsluitend gecertificeerde mensen. Gert van de Berg, ook bekend van RTL Snowmagazine meet dagelijks diverse klanten het perfecte schoeisel aan.