Waar hebben je wandelschoenen jou gebracht? Van metershoge bergtoppen tot smalle bospaadjes. Ze komen overal. Daarom verdienen ze wel wat aandacht. Zo houd je ze in optimale conditie. Voordat je alles uit de kast gaat trekken: wandelschoenen onderhouden is niet ingewikkeld. Dat doe je in 5 simpele stappen.
- Ruim aanbod wandelschoenen voor elke voetvorm
- Invididuele begeleiding
- Wandelplezier garantie
1. Schoonmaken
Laten jouw wandelschoenen moddersporen achter? Tijd om ze grondig schoon te maken! Begin met de buitenkant. Je verwijdert de veters, om bij moeilijk bereikbare plekjes te komen. Met een schoenborstel kun je grof vuil makkelijk verwijderen. Krijg je niet alles eraf? Houd de schoen dan onder warm, stromend water. Vergeet ook de zool niet te checken op vastzittende steentjes.
Schud je schoenen vervolgens uit. Is de binnenkant ook vies? Je reinigt deze met schoon, warm water en een spons (geen borstel). Dat kun je ook gebruiken voor de voetbedden.
2. Drogen
Drogen is mega belangrijk. We kunnen het niet genoeg benadrukken. Blijft jouw schoen vochtig, dan is het vatbaar voor schimmels. Dat komt de levensduur niet ten goede. Wandelschoenen laat je drogen aan de lucht. Hoe verleidelijk het ook is, zet ze niet in de zon, bij de verwarming of naast open vuur. Dat beschadigt het leer of de lijmlaag.
Hoelang wandelschoenen drogen duurt? Tot twee dagen. Dit proces kun je versnellen, door papier in de schoen te stoppen. Gebruik geen krant, als het een Gore-Tex voering is. De inkt verstopt het materiaal.
3. Impregneren
Heb je waterdichte schoenen? Of een voering van Gore-Tex? Dat slijt na verloop van tijd. Het is nodig om je schoenen opnieuw te behandelen. Daarvoor gebruik je een waterproof spray. Behandel je schoenen buiten, houd voldoende afstand en breng het gelijkmatig aan. Wacht 24 uur, voordat je de schoenen weer aantrekt.
Het waterdicht maken van wandelschoenen heeft een aantal voordelen. Waterdruppels rollen er gewoon weer vanaf. Natuurlijk voorkom je daarmee natte voeten. Maar je schoenen kunnen ook beter ademen. En er blijft minder viezigheid zitten op het materiaal.
4. Waxen (bij leer)
Leer is een natuurproduct, dat leeft. Daarom vereisen leren wandelschoenen een extra onderhoudstap. Je behandelt ze met (waterproof) wax. Dat houdt het materiaal soepel en elastisch. Doe je dit niet, dan droogt leer uit. Het barst op den duur. Leer waxen doe je na twee of drie wandeltochten. Of na een flinke regenbui.
Gebruik wax, geen vet of olie. Dat verstopt het materiaal. Breng een kleine hoeveelheid wax (op kamertemperatuur) aan met een zachte doek of borstel. Bijvoorbeeld van katoen of microvezel. Sla geen enkel hoekje over. Ja, zelfs de veterhaken en -ogen kunnen een laagje gebruiken.
5. Opbergen
Voordat je denkt dat je klaar bent: laat je aandacht niet verslappen. Het opbergen van jouw wandelschoenen is net zo belangrijk als het reinigen. Bewaar je ze op de verkeerde plek, dan heeft dat invloed op de levensduur.
Waar moet je ze dan opbergen? Op een droge, geventileerde plek. Vermijd vochtige ruimtes of extreme temperaturen. Berg ze staand op, niet liggend. Je kunt eventueel een tas gebruiken. Dat is vooral handig om ronddwarrelend stof te voorkomen. Behoud de pasvorm met een houten schoenspanner of prop papier.
Klaar voor een nieuw avontuur
Als je je wandelschoenen op deze manier onderhoudt, heb je er zo lang mogelijk plezier van. Heb je vragen? Wij staan voor je klaar. Ook als je nieuwe wandelschoenen nodig hebt. Zo ben je klaar voor een nieuw avontuur!