Dit zijn 5 spieren die je traint met wandelen

Wandelen is een laagdrempelige, maar effectieve vorm van lichaamsbeweging. Je spreekt verschillende spiergroepen aan. Ben je benieuwd: welke spieren train je met wandelen? Dit zijn de 5 belangrijkste spiergroepen.

Wij helpen je op weg naar comfortabele kilometers
  • Ruim aanbod wandelschoenen voor elke voetvorm
  • Invididuele begeleiding
  • Wandelplezier garantie

1. Beenspieren

Wat doet wandelen met je benen? Veel! Je beenspieren zetten je in beweging. Ze werken samen bij elke stap. Zoals de:

  • Quadriceps (voorkant van je bovenbeen): Deze spieren helpen bij het strekken van je knie tijdens het lopen
  • Hamstrings (achterkant van je bovenbeen): Deze spieren werken samen met de quadriceps om je benen naar achteren te bewegen.
  • Kuitspieren (gastrocnemius en soleus): Deze spieren spreek je aan bij het afzetten van de grond met je voet.
  • Scheenbeenspieren (tibialis anterior): Deze spieren tillen je voet op bij elke stap voorwaarts.

2. Bilspieren

Wist je dat je bilspieren een van de sterkste spiergroepen in het lichaam is? Elke keer dat je je been naar achteren beweegt, gebruik je de gluteus maximus, de grootste bilspier, om je heup te strekken. De gluteus medius en minimus stabiliseren je bekken. Het voorkomt dat je wankelt. Hoe meer je op uitdagend terrein loopt, hoe meer je je bilspieren aan het werk zet.

3. Heupspieren

Je heupspieren zijn essentieel om soepel te stappen. De heupbuigers (zoals de iliopsoas) en heupstrekkers (zoals de gluteus maximus) zijn actief betrokken bij elke beweging. Ze heffen je benen en verlengen je heupen bij elke stap. Daarnaast stabiliseren ze je lichaam. Vooral op glooiende of ongelijke paden.

 

Wij geven Wandelplezier Garantie®

Wij geloven dat wij jou kunnen helpen aan klachtenvrije wandeltochten. Daarom bieden wij je Wandelplezier Garantie.

4. Kernspieren

De groep met kernspieren, of core, bestaat uit je buikspieren en onderrug. Deze helpen om je lichaam rechtop te houden. Dit gebeurt onbewust, maar is cruciaal voor je houding. Vooral als je met bepakking of hoogteverschil loopt, activeer je deze spieren extra. Ze houden je rug en romp stabiel.

5. Armen en schouders

Met wandelen gebruik je natuurlijk vooral je benen. Maar door je armen natuurlijk mee te zwaaien, train je ook die spieren. Het lijkt misschien onbelangrijk, maar helpt zelfs om in balans te blijven. Stille krachtpatsers, noemen we ze. Vooral als je op een stevig tempo wandelt, dragen je armen bij aan je snelheid.

Wat doet wandelen met je lichaam?

Je leest het, genoeg! Wandelen is een toegankelijke manier om actief en gezond te blijven. Maar het is ook een manier om je spieren te versterken. Daarvoor hoef je echt niet per se naar de sportschool. Dat begint bij een dagelijks ommetje in de wijk.

Wil je graag beginnen met wandelen? Wij geven je in deze blog een aantal tips. Spoiler alert: investeer in goede schoenen. Een goed begin is het halve werk. Wandel op schoeisel waarmee je comfortabel kilometers maakt. Mogen wij je daarbij helpen? Plan een afspraak met onze specialisten!

Klanten geven ons een 5/5!
Heel goed advies en samenwerking van podoloog en schoenenverkoopster
Alexandra Klokgieter
Alexandra Klokgieter
A
5 Sterren
Alexandra Klokgieter
Heel goed advies en samenwerking van podoloog en schoenenverkoopster
R
5 Sterren
Robert van Wijngaarden
Zeer professioneel geholpen om de juiste wandelschoenen te kopen. In deze winkel gaat het op afspraak en met 11/2 uur...
N
5 Sterren
Nel Hofman
J
5 Sterren
Judith Behage
Erg goed geholpen, de sportpodoloog kwam toch even meekijken en de zootjes werden perfect afgestemd op mijn voeten en probleem....
M
5 Sterren
Michel Tellier
Perfect
S
5 Sterren
Simon Hyett
Heel erg tevreden..heel professioneel en door het afspraak systeem word je echt persoonlijk geholpen door zeer ervaren specialisten. The place...
Bekijk alle reviews
Maak afspraak