Moet ik wandelschoenen één maat groter kopen?

Een vraag die we veel krijgen: “Moet ik wandelschoenen één maat groter kopen?” Die vraag komt vaak voort uit oude of bestaande klachten. Blauwe nagels, ontsteking aan de tenen of last van de nagelriemen. We leggen hier graag aan je uit hoe je de maat van je nieuwe wandelschoenen bepaalt.

Bij Wandelschoenopmaat.nl maken we de wandelschoen die bij jou past. We meten je voet, analyseren je lichaamsbouw en luisteren naar je klachten. Op basis daarvan maken we een wandelschoen op maat. Ook pijnvrij wandelen? Maak een afspraak!
Sportpodoloog Gert van den Berg
Gert van de Berg Sportpodoloog

Begin bij de juiste vorm wandelschoen

Wanneer je op zoek bent naar nieuwe wandelschoenen, en je vraagt je af of je ze een maat groter moet kiezen, dan willen we je graag zeggen; “prima, maar begin wel bij het begin”. Onze podoloog kijkt altijd eerst naar je voetvorm en de afwikkeling van je voet bij het wandelen.

Er zijn wandelschoenen voor mensen met:

  • Een hoge of lage wreef
  • Brede of smalle voeten
  • Voeten die meer steun nodig hebben aan de binnenkant
  • Voeten die beter afwikkelen met een stijve of flexibele zool

Je begint dus altijd met weten welke voetvorm je hebt, en welke schoenen daarbij passen. Daarna gaan we kijken naar de juiste maat!

In onderstaand filmpje legt Gert iets meer uit over voetvormen, afwikkeling en maatvoering:

(Tekst gaat verder onder de video)

Wandelschoenopmaat.nl - YouTube Video

class=”mce_SELRES_start”>

Hoe bepaal je de maat wandelschoenen? 

Om te weten hoe je de juiste maat voor je nieuwe wandelschoenen bepaalt is het in elk geval belangrijk om aan deze twee dingen te denken:

  • Staan, niet zitten. In zitpositie (onbelast) is je voet 2 à 3 mm korter dan wanneer je gaat staan (belast). De voetboog zakt wat door en je voet wordt langer.
  • Simuleer je voetafwikkeling. Tijdens de afwikkeling (het afrollen van je pas) neemt je voet in de schoen de binnenbocht en de zool de buitenbocht. Hierdoor trekt het bovenmateriaal van de neus van de schoen zich iets terug en heb je ook iets ruimte nodig.

Wanneer je je voeten opmeet met deze twee dingen in gedachten kom je uit op een betere pasvorm. En dat is erg belangrijk! Schoenen die nét passen en dus eigenlijk te klein zijn kunnen voor verschillende klachten leiden.

Wanneer je veel wandelt op te kleine schoenen krijg je al snel last van je nagelriemen aan de grote tenen. Een ontsteking aan je nagelriem kan behoorlijk zeer doen. Ook loop je de kans dat je een blauwe nagel loopt. Ook geeft een te kleine schoen veel compressiedruk op de voorvoet waardoor wandelen minder prettig of zelfs pijnlijk wordt.

Zet de eerste stap

Heb jij de juiste wandelschoenen?

Hoeveel ruimte extra heb je nodig?

Ons advies is: Een goed passende schoen moet 4 à 5 mm ruimte hebben bij de langste teen. Zeker voor bergwandelaars die niet in de problemen willen komen tijdens een afdaling.

Goed passende schoenen zijn natuurlijk erg belangrijk, voor je wandelplezier en je gezondheid! We raden je aan om te kiezen voor goede wandelschoenen op maat. Onze bootfitter en sportpodoloog kunnen je helpen met het doormeten van je voeten. Zo weet je zeker dat je wandelschoenen vindt die perfect aansluiten bij wat je voeten en je lichaam nodig hebben.

Tijdens een consult maken we de tijd om te kijken naar je voetvorm, de breedte en hoogte van je voet, je voettype, de afwikkeling van je voetstap, je hielstand en je drukbelasting. Met een compleet plaatje kunnen we je dan een advies geven voor welke wandelschoenen jou het beste ondersteunen.

Podoloog bij Wandelschoenopmaat.nl

Bij wandelschoenopmaat.nl werken met met uitsluitend gecertificeerde mensen. Gert van de Berg, ook bekend van RTL Snowmagazine meet dagelijks diverse klanten het perfecte schoeisel aan. Ben je van plan goede wandelschoenen te kopen, en wil je daarbij graag het advies van een podoloog?

Klanten geven ons een 5/5!
Normaal schrijf ik geen resenties, maar we zijn vandaag wel zo fantastisch geholpen bij de aanschaf van wandelschoenen. Dit was een hele fijne en leuke ervaring. Wat een kennis hebben deze mensen in huis. Dit is absoluut een aanrader!
Hendrike de Jong
Hendrike de Jong