Servus, salut of salve: zo begroet je wandelaars in de bergen

Begroetingen in de bergen

Ben je op bergvakantie? Grote kans dat je het woord servus, salut of salve wel eens hebt horen vallen. Maar misschien vraag je je af: ‘Wat hoor ik nou?’. Na het lezen van dit artikel weet je precies hoe je medewandelaars vriendelijk kunt begroeten.

Bij Wandelschoenopmaat.nl maken we de wandelschoen die bij jou past. We meten je voet, analyseren je lichaamsbouw en luisteren naar je klachten. Op basis daarvan maken we een wandelschoen op maat. Ook pijnvrij wandelen? Maak een afspraak!
Sportpodoloog Gert van den Berg
Gert van de Berg Sportpodoloog

Als je voor het eerst in de Alpenstreek komt, kan het je verrassen. Je wordt overal begroet. Dat is een goede gewoonte, in de bergen. Welk woord er precies gebruikt wordt, dat verschilt per land. Soms zelfs per regio. Doe lekker mee en leer jezelf alvast de meest gebruikte begroetingen aan.

Duitsland: Gutentag of Hallo

Heb je niet zo’n talenknobbel? Dat maakt in Duitsland niet uit. Onze buren begroeten ons met ‘Hallo’ of ‘Guten Tag’ (goedendag). En dat kan iedereen wel verstaan. Af en toe hoor je ook Oostenrijkse of Italiaanse begroetingen.

Frankrijk: Salut of bonjour

Ga je wandelen in Frankrijk, dan zul je in de bergen begroet worden met ‘Salut’ (dag). Zijn de Fransen wat formeler, dan zeggen ze: ‘Bonjour’ (goedendag) of ‘Bonne journée’ (goede dag).

Oostenrijk: Servus of Grüß Gott

Neem je in Oostenrijk de klim naar boven, dan zul je onderweg bijvoorbeeld ‘Grüß Gott’ of ‘Servus’ horen. Het ene is een verbastering van ‘Grüβe dich Gott’, letterlijk: ‘God begroet u’. Het andere is Latijns en betekent ‘tot uw dienst’. Ben je op vakantie in de regio Tirol of Salzburg, dan is ‘Grias-di’ (gegroet) heel gebruikelijk.

Zeg jij normaliter ‘Guten Morgen’ (goedemorgen) of ‘Guten Tag’ (goedendag)? Dat is dus geen typisch Oostenrijkse groet, maar eerder iets voor de Duitse bergen. Verstaan doen ze het allemaal.

Zet de eerste stap

Heb jij de juiste wandelschoenen?

Zwitserland: Hallo of Grüess di

In het westelijke deel van de Alpen wordt Duits met een Zwitsers dialect gesproken. Als je het niet gewend bent, is het misschien een uitdaging om dit te verstaan. Over het algemeen zul je de woorden ‘Hallo’, ‘Grüess di’ (dag) of ‘Gruëzi’ (hallo) herkennen. Maar om het iets ingewikkelder te maken, je kunt ook Zwitsersen tegenkomen die Frans of Italiaans spreken.

Italië: Salve of Ciao

Hoe meer je naar het zuiden gaat, hoe vaker je de groet ‘Salve’ (hallo), ‘Ciao’ of ‘Buongiorno’ (goedendag) hoort. Blijf je relatief dicht bij de grens met Oostenrijk, dan wordt daar juist veel Duits gesproken.

Spanje: Buen camino of hola

Wenst een Spanjaard jou een fijne reis, dan hoor je ‘Buen camino’. Gaat het enkel om een groet, dan klinkt dat als ‘Buen día’ (goede dag) of ‘Hola’ (hallo).

Klanten geven ons een 5/5!
Normaal schrijf ik geen resenties, maar we zijn vandaag wel zo fantastisch geholpen bij de aanschaf van wandelschoenen. Dit was een hele fijne en leuke ervaring. Wat een kennis hebben deze mensen in huis. Dit is absoluut een aanrader!
Hendrike de Jong
Hendrike de Jong