Markeringen voor wandelpaden: dit betekenen de kleuren langs wandelroutes

Je trekt je wandelschoenen aan, staat op het punt om een nieuwe wandelroute te verkennen en dan word je overladen met gekleurde paaltjes langs je wandelroute. Wat betekenen al die kleuren langs wandelroutes? We leggen het je uit.

Wij helpen je op weg naar comfortabele kilometers
  • Ruim aanbod wandelschoenen voor elke voetvorm
  • Invididuele begeleiding
  • Wandelplezier garantie

Wat zijn ‘paaltjeswandelingen’?

Bij fanatieke wandelaars gaat er misschien al een belletje rinkelen bij de term ‘paaltjeswandelingen’. Zegt het jou niets? Een ‘paaltjeswandeling’ is de term voor wandelingen die je volgt aan de hand van paaltjes langs wandelroutes. Deze paaltjes hebben een kleur. Soms zijn deze kleuren met verf zichtbaar óp het paaltje, andere keren zijn de paaltjes voorzien van bewegwijzering. Ook zie je weleens stenen paddestoelen met het aantal kilometers erop.

Nederland barst van mooie ‘paaltjesroutes’. Let wel: ieder land heeft zijn eigen methode in kleurmarkeringen. En ook lokale partijen geven hier soms hun eigen draai aan. Daardoor ontstaat er een wildgroei aan kleurmarkeringen langs wandelroutes (en ontdek jij weer nieuwe wandelroutes!).

Wat betekenen de kleurmarkeringen langs wandelroutes?

De meest bekende kleurmarkering is wit-rood. Dit vind je vaak op borden, bomen en rotsen. In Europa wordt deze kleurmarkering gebruikt voor ‘Grote-Route paden’, afgekort als ‘GR’. Een andere benaming voor ‘Grote-Route paden’ is ‘Lange Afstand Wandelpad’. Dit wordt afgekort als ‘LAW’. Dit kunnen zowel nationale als internationale wandeltochten zijn.

Deze lange wandeltochten staan op alle wandelkaarten en zijn voorzien van een of meerdere letters en een cijfer. Europese wandelroutes hebben een ‘E’, Duitse wandelroutes een ‘X’ en overige landen ‘GR’. Naast een combinatie van letters en cijfers vind je kleurmarkeringen. Over het algemeen worden langere wandelroutes aangeduid met de kleuren wit-rood, geel-rood of geel-blauw.

Wij geven Wandelplezier Garantie®

Wij geloven dat wij jou kunnen helpen aan klachtenvrije wandeltochten. Daarom bieden wij je Wandelplezier Garantie.

Rood, wit, geel, blauw: welke kleur moet je volgen tijdens je wandeling?

Rood-wit-rood of wit-rood-wit wordt veelal gebruikt voor regionale paden die zijn afgeleid van GR-routes. Andere regionale routes worden veelal aangeduid als geel-wit of blauw-wit. Dit zijn ook lange wandeltochten, maar deze sluiten weer aan op wit-rode wandelroutes.

Met geel-rode markeringen worden streekpaden in Nederland aangeduid en geel-blauwe markeringen vind je alleen in Nederland. Hiermee worden wandelroutes vanuit de Nederlandse Wandelsport Bond aangeduid, een van de grootste landelijke wandelsportorganisaties. Om het je nog lastiger te maken: soms heeft een paaltje geen kleur, maar alleen een symbool. Zoals bij Klompenpaden. Deze wandelroutes worden aangeduid met een klomp.

Wat is het verschil tussen markeringen van wandelroutes en bergwandeltochten?

De kleurcodes van wandelroutes in de bergen duiden op de moeilijkheidsgraad, niet zozeer op de afstand van de wandeltocht. Ook hier geldt: er zijn verschillende kleuren. Wandelroutes in de bergen zijn veelal ingedeeld op basis van drie niveau’s: makkelijk, middelzwaar en moeilijk.

  • Makkelijke wandeltochten in de bergen worden aangeduid als blauw;
  • Middelzware wandeltochten in de bergen worden aangeduid als rood;
  • Zware wandeltochten in de bergen worden aangeduid als zwart.

Het maakt niet uit waar je wandelt: de markeringen langs wandelroutes geven je houvast. Ze zorgen ervoor dat je niet verdwaalt. Wat wel belangrijk is, is dat je je schoenen aanpast op je wandeling. Dit is het verschil tussen wandelschoenen en bergschoenen. Want wandelen is nóg fijner met goede wandelschoenen.

(Geraadpleegde bron: superfamilie.nl)

Klanten geven ons een 5/5!
Normaal schrijf ik geen resenties, maar we zijn vandaag wel zo fantastisch geholpen bij de aanschaf van wandelschoenen. Dit was een hele fijne en leuke ervaring. Wat een kennis hebben deze mensen in huis. Dit is absoluut een aanrader!
Hendrike de Jong
Hendrike de Jong
H
5 Sterren
Hendrike de Jong
Normaal schrijf ik geen resenties, maar we zijn vandaag wel zo fantastisch geholpen bij de aanschaf van wandelschoenen. Dit was...
M
5 Sterren
Marcel Geurts
Waar vind je nog een zaak waar men nog zoveel passie en kennis van zaken heeft? Waar ze echt nog...
J
5 Sterren
J. v.d.V
Lekker op tijd, voor nieuwe skischoenen. Vandaag bijna 2 uur aandacht gekregen van de voet/schoenen-experts bij Van Den Berg Sport....
L
5 Sterren
Lisette
Mijn man en ik zijn gister - met zijn tweeën tegelijk - op een héle fijne, relaxte, deskundige, maar ook...
H
4 Sterren
Hans van Lunsen
Voor wandelaars een must om deze podoloog een naar je voeten te laten kijken. Prima advies en een passende schoen.
I
5 Sterren
Iris 't Hart
Voor het eerst wandelschoenen gekocht omdat ik intensiever wil gaan trainen voor meerdaagse en langeafstandswandelingen. Het was vrij druk, maar...
Bekijk alle reviews
Maak afspraak