Op wandelvakantie: 5 dingen die je niet mag vergeten

Wandelvakantie

Waar gaat de reis naartoe dit jaar? Misschien heb je besloten om op wandelvakantie te gaan. Goede keus! Wandelen brengt je dicht bij de natuur, dat ontspant. Het kan wel een hele kunst zijn om je trektocht vorm te geven. Van het trainen van je conditie tot het kopen van de juiste uitrusting. We geven je 5 tips om goed voorbereid op reis te gaan.

5 tips voor jouw wandelvakantie

  • Train thuis je conditie
  • Zorg voor de juiste uitrusting
  • Kies voor goede wandelschoenen
  • Ken je bestemming
  • Leer het weer kennen

Train thuis je conditie

Ga je lange afstanden wandelen? Dat vraagt veel van je conditie. Zeker in de bergen. Je gebruikt spieren die je nooit gebruikt. Je bent bepakt en bezakt, extra kilo’s die je thuis niet meesleept. En je gaat heuvel op, heuvel af, wat je in Nederland toch minder snel doet.

Je kunt je spieren thuis alvast trainen. Bouw het rustig op. Ken je grenzen en die van je gezelschap. Zo houd je het voor iedereen leuk. Bouw ook op locatie de lengte en intensiteit van de trektochten op. Geef je lichaam de tijd om te wennen aan een ander landschap, klimaat en hoogteverschil.

Onze klanten beoordelen ons met een 4.8 uit 5!

Gebaseerd op 497 reviews

Zorg voor de juiste uitrusting

Dat begint bij een rugzak, die groot genoeg is. Maak een complete paklijst met alles wat je nodig hebt. Van je paspoort, (vlieg)tickets en geld tot een regenponcho, EHBO-setje en zonnebril. Ga ook voor ademende kleding en wandelschoenen die bij je voeten en de bestemming passen.

Wat je precies meeneemt, is natuurlijk afhankelijk van allerlei factoren. Ga je kamperen of zoek je een hotel op? Wandel je graag met stokken of niet? Leg je herinneringen vast met een camera of schrijf je liever je ervaringen op?

Kies voor goede wandelschoenen

Begin je vol goede moed aan je wandelvakantie, maar wordt het verstoord door voetklachten? Tintelende tenen, branderige voeten en blaren. Je herkent het vast wel. Met een wandelschoen op maat is het voorgoed verleden tijd.

We helpen je graag met wandelschoenen die bij jou passen, waarmee je comfortabel kunt lopen. Kom je bij ons langs, dan doen we graag een uitgebreide voetanalyse. We luisteren naar je wensen en meten je voeten op. Op basis daarvan maken we wandelschoenen, en zooltjes, voor je op maat.

De beste wandelschoen voor lange afstanden is ook afhankelijk van de locatie. Wandelschoenen hebben een ABCD-systeem. Waar categorie A schoenen geschikt zijn voor vlak terrein, kun je met categorie D schoenen ook ijsvlaktes trotseren. Maak een afspraak bij ons in de winkel, om persoonlijk advies te krijgen.

Zet de eerste stap

Heb jij de juiste wandelschoenen?

Ken je bestemming

Weet waar je heen gaat. Zeker als het om een onbekende bestemming gaat. Verzamel informatie, online en bij reisbureaus. Denk ook aan je verzekering. Het helpt om met een gerust gevoel op reis te gaan.

Stippel de routes van tevoren uit en houd alternatieven achter de hand. Kies voor een moeilijkheidsgraad die bij je past. Daar mag wat uitdaging in zitten, maar maak het niet te zwaar voor jezelf. Zorg er ook voor dat je weet, waar je onderweg kunt pauzeren of overnachten.

Wanneer je vakantie begint, kun je ook terecht bij de lokale VVV. Vraag daar bijvoorbeeld na of de paden nog steeds begaanbaar zijn.

Leer het weer kennen

Ga je wandelen in Oostenrijk of Zwitserland? Het weer in de bergen is onvoorspelbaar. Het kan razendsnel veranderen. Een onweersbui is bij je, voordat je het weet. Let daarom op het weerbericht, voordat je gaat lopen. En houd het in de gaten, tijdens de wandeling. Wanneer het verandert, reageer hier dan proactief op.

In zuidelijkere landen, zoals Italië en Spanje, kan het verraderlijk warm worden. Een zonnesteek loop je soms op, zonder dat je dit doorhebt. Ga daarom vroeg op pad, voordat de zon hoog aan de hemel staat. Zorg dat je midden op de dag een plek in de schaduw hebt gevonden.

Ben jij er klaar voor? We zien je graag in onze winkel, want met de juiste wandelschoenen kun je nóg meer genieten van je wandelvakantie. Veel plezier!