Wandelschoenen aanmeten, lees de ervaring van Mascha

Wandelschoenen aanmeten, hoe gaat dat in z’n werk? Mascha Looije is de vrouw achter de populaire wandelblog Wandeldingen. In dit gastblog vertelt ze meer over haar ervaringen met het aanmeten van wandelschoenen op maat.

Bij Wandelschoenopmaat.nl maken we de wandelschoen die bij jou past. We meten je voet, analyseren je lichaamsbouw en luisteren naar je klachten. Op basis daarvan maken we een wandelschoen op maat. Ook pijnvrij wandelen? Maak een afspraak!
Sportpodoloog Gert van den Berg
Gert van de Berg Sportpodoloog

“Onlangs schreef ik al over mijn wandelblessure: overbelaste achillespezen. Vooral mijn linkerbeen is getroffen. Ik heb last van stramme en pijnlijke hielen, het ene moment meer dan het andere, en niet elke schoen zit lekker tegen die hiel aan. Ik neem jou mee in mijn traject van herstel. Wat doe ik er allemaal voor en wat laat ik? In deze blog neem ik je mee in mijn zoektocht naar nieuwe wandelschoenen.”

Gympen zijn geen langetermijnoplossing

In de afgelopen maanden heb ik langzaam het wandelen een beetje opgepakt. Na wekenlang rust en eigenlijk steeds meer stijfheid, moest ik van fysio en huisarts toch weer een beetje gaan wandelen. Ik mocht drie a vier keer in de week een rondje gaan lopen door mijn woonplaats. “Begin maar met een kilometertje of 2,5 kilometer”, zei de huisarts. Nou dat deed ik en al snel bouwde ik het op tot 3,5 kilometer. En dat allemaal op mijn gympen.

Mijn gympen zaten niet zo strak om mijn hielen en daarmee voorkwam ik de drukpijn tegen de aanhechting van de achillespees. En zo wandelde ik wekenlang door mijn eigen woonplaats, maar ook zocht ik korte wandelroutes op in de buurt. Na elke wandeling strek ik goed mijn spieren en doe ik braaf mijn oefeningen. En sommige dagen had ik totaal geen last van mijn hielen en andere dagen wat meer.

Maar ondanks dat ik van de fysio het beste op mijn gympen kon gaan wandelen, merkte ik dat dat misschien niet het slimste idee was. Ik kreeg last van mijn enkels, knieën, heupen en van de onderkant van mijn voeten. Toch maar weer eens die wandelschoenen proberen. Eén wandeling later kwam ik tot de conclusie, dat die wandelschoenen niet lekker (meer) zaten. Tenen knelden en hielen drukte tegen de rand. Wat was hier aan de hand? Acht jaar lang heb ik heerlijk op die schoenen gelopen en nu ineens niet meer?!

Op zoek naar nieuwe wandelschoenen

Uiteindelijk ben ik er nog steeds niet achter waarom die wandelschoenen niet goed meer zitten. De vraag is of ik er ooit nog achter ga komen, maar dat is eerlijk gezegd niet zo belangrijk. Voor mij is het belangrijker om goede nieuwe schoenen te hebben en dus is de zoektocht gestart.

Ik ben er al snel voor mijzelf over uit dat ik niet zomaar ergens wandelschoenen wil gaan passen. Ik wil een goed advies hebben. Iemand die naar mijn voeten kijkt, naar hoe ik loop, mijn enkels en heupen staan enzovoorts. Ik kan wel weer naar een outdoorwinkel gaan, maar zou dat de oplossing zijn? Nee ik wil wandelschoenen op maat voor mijn voeten en mijn loop.

Ik zoek wat op internet, vraag het via instagram aan wandelmensen en kom uit bij wandelschoenopmaat.nl. Ja, je zou het niet zeggen als je de naam van de website ziet, maar deze mensen verzorgen wandelschoenen op maat hahaha.

In zes stappen wandelschoenen aanmeten

Ik bezoek de website en begin te lezen. Ik kan naar de winkel gaan en gewoon gaan passen. Maar er is ook de mogelijkheid om een afspraak te maken met een sportpodoloog. Voor maar 50 euro doorloop je met de sportpodoloog zes stappen:

  1. Een analyse en intake
  2. Een voetscan
  3. Probleemanalyse
  4. Eventueel zooltjes op maat
  5. Schoenen kiezen en passen
  6. En de laatste en meest belangrijkste stap: wandelen.

De zes stappen zullen anderhalf uur in beslag nemen staat op de website. Ik moet toegeven dat dit mij echt wel het gevoel geeft dat er flink tijd wordt genomen voor het uitzoeken hoe mijn voeten werken en wat daar aan schoenen bij past. Hoe meer ik lees hoe blijer ik word. Ik besluit een afspraak te plannen met de sportpodoloog. Die 50 euro heb ik er zeker voor over. Via de website maak ik makkelijk een afspraak voor drie weken later. De winkel zit in Driebergen en ik plan de afspraak rond half vier zodat ik er na mijn werk heen kan rijden.

Intakeformulier

Al snel na het online maken van de afspraak ontvang ik een email met hierin een link naar een intakeformulier. Deze moet ik uiterlijk 24 uur voor de afspraak hebben ingevuld. Ik besluit hem gelijk in te vullen aangezien ik het niet wil vergeten.

Zo uitgebreid mogelijk vul ik mijn klachten in. Ik sta daarbij niet alleen stil bij mijn hielen, maar ook bij mijn knieën en heupen. Als ik het teruglees, voordat ik het formulier in stuur, vraag ik mij voor een korte seconde even af waarom ik in hemelsnaam wandel… Het is duidelijk niet altijd pijnvrij haha. Maar ik ga er vanuit dat meer informatie alleen maar kan leiden tot betere wandelschoenen op maat voor mijn voeten.

Zet de eerste stap

Heb jij de juiste wandelschoenen?

Analyse

Na drie weken geduldig wachten is de dag van de afspraak gekomen. Ik wil zo graag weer wandelen op goede schoenen dat ik erg naar deze afspraak heb uitgekeken. Op het moment van de afspraak zit ik in een vakantiehuisje in Holten voor een werkvakantie. Rond half twee sluit ik mijn werklaptop af en rij ik naar Driebergen. Na ongeveer een uur parkeer ik de auto en wandel de winkelstraat in.

Snel na binnenkomst zit ik al in gesprek met Gert. Hij is de sportpodoloog en heeft, naast wandelschoenen ook, ervaring in skischoenopmaat.nl en maatwerk van hardloopschoenen. Het blijkt dat Gert weet waar hij het over heeft ????

Na een gezellig gesprek starten we de analyse. Hij bespreekt met mij het intakeformulier, kijkt naar de flexibiliteit van mijn enkels en tenen. Het blijkt al snel dat mijn enkels wel lekker flexibel zijn maar mijn tenen niet. Nu wist ik dit stiekem al wel. Vooral mijn grote teen en het gewricht zijn erg stram. Gert geeft aan dat ik dus niet zo lekker kan afrollen met deze tenen en daar wellicht hulp bij nodig heb.

De volgende stap is het opmeten van de breedte en lengte van mijn voeten en de hoogte van mijn voetboog. Gert heeft ondertussen ook mijn steunzolen van mij gekregen en bekijkt deze. Terwijl we gezellig praten en ik van apparaat naar apparaat loop, bekijkt Gert hoe mijn knieën en heupen staan. Ik heb eigenlijk niet eens door dat hij dat doet.

Voetscan en video’s

Stap 3 is een voetscan. Deze heb ik bij mijn eigen podoloog ook al eens gehad, dus ik weet wat mij te wachten staat. Ik ga op de scan staan in een ontspannen houding en Gert maakt een afdruk. Op de scan is te zien hoe ik de druk verdeel over mijn voeten. Gert bekijkt de beelden en laat mij zien wat hij ziet. Een aantal dingen kan ik wel plaatsen doordat ik weet dat mijn heupen niet recht staan en de drukverdeling over mijn voeten dus niet gelijk is.

En dan komt het, voor mij, meest confronterende deel. De video’s. Ik krijg de opdracht van Gert om over een bepaalde strook te wandelen. Eerst op mijn blote voeten, dan op mijn gympen en daarna op mijn huidige wandelschoenen. Aan het muur van deze wandelstrook hangt en kleine camera aan de muur. Deze is zo gericht dat Gert, via zijn computer, opnames kan maken van mijn loopwijze.

Wat blijkt… mijn rechtervoet draait te ver naar buiten met lopen (het bekende eendenvoetje), waardoor mijn knie naar binnen draait. Mijn voeten zakken door naar binnen, waardoor mijn enkels ook naar binnen buigen. Op de video’s dat ik op blote voeten loop is dat perfect te zien. Maar ook op mijn gympen loop ik schokkend slecht eigenlijk. Het zijn al ouwetjes en ze geven blijkbaar totaal geen ondersteuning meer. Hmmm die gaan vanavond nog de prullenbak in.

Conclusies van Gert

Ok, we hebben de eerste stappen doorlopen en Gert kan wat conclusies trekken en mij van adviezen voorzien:

  • De steunzolen, die ik al via mijn reguliere podotherapeut heb, zijn perfect. Daar hoeft dus niets aan aangepast te worden.
  • Afrollen gaat niet goed. Door de inflexibiliteit van mijn tenen is afrollen voor mij een issue. Mijn huidige wandelschoenen ondersteunen mij hier niet in. Door schoenen te kiezen waarbij de tenen wat meer omhoog staan, word ik gedwongen om meer af te rollen.
  • Steun voor enkel mag beter. Door de manier waarop ik mijn voeten plaats en wandel, heeft mijn enkel en ook achillespees het soms wat zwaar. Door een schoen te kiezen die goede ondersteuning geeft rondom de hiel, kan ik daar steun bij krijgen.
  • We bespreken samen de conclusies en mogelijkheden. Ik vraag Gert om op basis van zijn conclusies schoenen te zoeken, die ik dan kan passen.

Wandelschoenen aanmeten en passen

Op basis van zijn conclusies heeft Gert al gelijk een lijstje van wandelschoenen in zijn hoofd en hij gaat dan ook naar het magazijn beneden om deze te halen. Het is een mengeling van lage en hoge schoenen, zacht en stevig materiaal. Allerlei merken komen te voorschijn.

Het belangrijkste dat ik vandaag van Gert leer is dat mensen zich vaak blind staren op een merk. Meindle’s zijn voor brede voeten of Iowa’s zorgen voor een stevige enkel, maar niks is minder waar. Elk merk schoenen heeft heel veel verschillende vormen en maten van schoenen. Elk merk heeft schoenen die meer of minder helpen met de afrol of die meer of minder ondersteunen bij de enkel.

Ik pas en ik wandel, ik pas nog meer en wandel nog meer. Hoge wandelschoenen zitten voor mij lekkerder en uiteindelijk blijven er twee paar over. De schoenen waar ik uiteindelijk voor kies zijn Meindle’s. Hoge schoenen, met een beetje opstaande neuzen. Ze dwingen mij om mijn voet af te rollen. Daarnaast zitten ze stevig om mijn hiel en enkel. Na heel wat rondjes door de winkel, besluit ik dat dit mijn nieuwe wandelschoenen zijn.

Wandelen maar

In de anderhalve week dat ik nog in mijn vakantiehuisje verblijf, maak ik meerdere korte wandelingen (4 – 6 km) op mijn nieuwe schoenen. Ze wandelen super fijn! En nee natuurlijk ben ik nu niet gelijk genezen van mijn achillespees issues. Dat duurt nog wel even want het herstel zal langzaam gaan. Maar deze schoenen zorgen er wel voor dat het niet erger gaat worden. En of het nu aan de nieuwe schoenen ligt of niet, maar tijdens de wandelingen die ik nu heb gemaakt heb ik geen last gehad van mijn heupen of knieën. Ik ga er graag vanuit dat mijn nieuwe schoenen hieraan bijdragen.

Dus ja ik heb er even voor moeten (om)rijden maar ik ben super blij met mijn bezoek aan Gert. De uitgebreide analyse van mijn issues en mijn loopstijl, de adviezen die hij heeft gegeven voor mijn wandelen maar ook mijn achillespezen… Het was de rit van een uur heen en terug meer dan waard.

Klanten geven ons een 5/5!
Normaal schrijf ik geen resenties, maar we zijn vandaag wel zo fantastisch geholpen bij de aanschaf van wandelschoenen. Dit was een hele fijne en leuke ervaring. Wat een kennis hebben deze mensen in huis. Dit is absoluut een aanrader!
Hendrike de Jong
Hendrike de Jong