Wandelschoenen kopen? Dit betekent de afkorting GTX bij schoenen

Wandelschoenen kopen? Dit betekent de afkorting GTX

GTX. Misschien heb je die afkorting weleens voorbij zien komen toen je je oriënteerde voor nieuwe wandelschoenen. GTX staat voor GORE-TEX. Wat dat precies inhoudt, leggen we je uit.

Wat is GORE-TEX?

Wat betekent GTX bij schoenen? Verschillende topmerken wandelschoenen werken met GORE-TEX, waaronder LOWA. GORE-TEX-producten bevatten een membraan, dat ervoor zorgt dat je wandelschoenen niet alleen winddicht, maar ook waterdicht zijn. Het is een dun laagje in de voering van je schoen.

Bovendien blijven je voeten niet alleen droog wanneer het regent, maar zijn wandelschoenen met GORE-TEX ook ademend. Het voordeel hiervan is dat je daardoor minder last hebt van transpirerende voeten, oftewel minder onaangename geuren in je schoen en minder kans op blaren.

GORE-TEX staat voor hoge kwaliteit en duurzaamheid. Dat maakt dat wandelschoenen met GORE-TEX lang meegaan. Daarnaast zijn wandelschoenen met GORE-TEX in verschillende uitvoeringen verkrijgbaar.

Onze klanten beoordelen ons met een 4.7 uit 5!

Gebaseerd op 257 reviews

Hoe is GORE-TEX ontstaan?

Gore-Tex is per toeval ontwikkeld door Bob Gore. Bob’s vader vroeg hem om een soort loodgieterstape te maken. Daarvoor gebruikte Bob ‘PolyTetraFluorEtheen’ (PTFE), in de volksmond Teflon. Tijdens dit proces ontdekte hij dat een verhitte strook PTFE tot acht keer de oorspronkelijke lengte kon uitrekken, zonder te breken.

Het bleek ideaal voor de productie van warme, waterdichte en ademende kleding, zoals regen-, motor- en zeilkleding en schoenen.

Zijn GORE-TEX wandelschoenen waterdicht?

100% waterdicht zijn GORE-TEX wandelschoenen niet. GORE-TEX weert regen en spatwater, maar wanneer je bijvoorbeeld een wandeling maakt door nat gras, kunnen je sokken toch iets vochtig worden.

Bovendien kunnen wandelschoenen met GORE-TEX iets lekken wanneer je schoenen verouderd zijn. Om die reden is het goed om de kwaliteit van je schoenen in de gaten te houden. Zo voorkom je veelvoorkomende voetklachten als blaren.

Wat betekent GTX bij wandelschoenen? Waterdicht of niet, GORE-TEX doet niets af aan de kwaliteit van de schoen. Integendeel: je hebt een schoen die bijna waterdicht is en een supergoed ademend vermogen. Wil je weleens wandelschoenen met GORE-TEX proberen, dan nodigen we je uit in onze winkel. We geven je graag uitgebreid advies.