5 oorzaken van pijn in je heup na het wandelen

Pijn in heupen bij wandelen

Pijn in je heup na het wandelen kan je wandelplezier behoorlijk verpesten. Je bent fijn aan het wandelen, maar tijdens of na je wandeling krijg je pijn aan je heup. Erg vervelend! De oorzaak zou medisch kunnen zijn, maar je hoopt natuurlijk dat de oplossing eenvoudiger is. Wij geven je de 5 meest voorkomende oorzaken en wat je eraan kunt doen.

Bij Wandelschoenopmaat.nl maken we de wandelschoen die bij jou past. We meten je voet, analyseren je lichaamsbouw en luisteren naar je klachten. Op basis daarvan maken we een wandelschoen op maat. Ook pijnvrij wandelen? Maak een afspraak!
Sportpodoloog Gert van den Berg
Gert van de Berg Sportpodoloog

De 5 meest voorkomende oorzaken van pijn in de heup na het wandelen

Pijn in de heup na het wandelen kan veel verschillende oorzaken hebben. Uit onze praktijkervaring kunnen we 5 belangrijke oorzaken noemen die veel voorkomen bij mensen die pijn hebben van hun heup na het wandelen.

  • Te oude, instabiele of versleten wandelschoenen kunnen een gewricht sneller laten slijten maar ook spieren en slijmbeurzen kunnen hierdoor sneller ontsteken.
  • Te vaak en te ver gelopen
  • Je persoonlijke conditie loopt niet synchroon met de belasting van je heupspieren, pezen en gewricht
  • Beenlengte verschil, je loopt scheef
  • Overgewicht, teveel belasting op pezen , spieren gewrichten

Deze niet-medische oorzaken zijn goed te verhelpen zonder tussenkomst van een huisarts of fysiotherapeut. Wel is het aan te raden naar een gespecialiseerde wandelwinkel te gaan die bijvoorbeeld een sportpodoloog of ander gecertificeerd personeel in dienst hebben. Deze problemen los je niet op met alleen een goed paar schoenen, er moet worden gekeken je lichaamsbouw, wandelgewoontes en voetafwikkeling. Mogelijk heb je zooltjes nodig om verschil in beenlengte te corrigeren.

(Tekst gaat verder onder de video)

Wandelschoenopmaat.nl - YouTube Video

Waar zit de pijn?

Zit de pijn meer aan de voorkant? Dan zijn het over het algemeen meer pezen en spieren. Zit de pijn hoog in de lies (binnenkant van je been), dan is het vaker gewrichtspijn. In beide gevallen is het goed om de pijn serieus te nemen en te luisteren naar je lichaam. Pijn is een signaal van je lichaam om er iets mee te doen.

Goede schoenen kunnen veel pijn voorkomen

Goed passend schoeisel met voldoende stabiliteit, demping en de juiste voetafwikkeling kan veel pijn rondom de heup voorkomen en wegnemen. We zien al te vaak klanten in de winkel met oude schoenen, of schoenen die niet de juiste stabiliteit en demping bieden. Wandel je veel, dan is het echt de investering waard om een paar goede schoenen aan te schaffen die passen bij je voeten en lichaamsbouw. Goedkoop is duurkoop, en dat geldt zeker voor wandelschoenen! Benieuwd hoe wij je kunnen helpen? Bekijk ons 6 stappenplan!

Zet de eerste stap

Heb jij de juiste wandelschoenen?

Medische oorzaken van pijn in de heup na het wandelen

De oorzaak van je pijn zou ook medisch kunnen zijn. Hier hoop je natuurlijk niet op, maar als dit zo zou zijn, dan moet je hier niet te lang mee wachten. Dit zijn veel voorkomende medische oorzaken van pijn in de heup na het wandelen:

  • Een ontstoken slijmbeurs of pees
  • Een scheur in een pees rondom je bekken
  • Slijtage (artrose) van het heupgewricht, stijfheid en pijn
  • Nog niet herstelde bekken instabiliteit na de zwangerschap
  • Pijn uitstraling vanuit de rug (hernia)

Stel, je hebt schoenen aangeschaft die perfect aansluiten op je voeten en je lichaamsbouw, en je blijft de pijn houden, dan is het raadzaam om langs te gaan bij een huisarts of fysiotherapeut. Wij beperken ons tot (sport)podologie en geven geen medisch advies.

Klanten geven ons een 5/5!
Normaal schrijf ik geen resenties, maar we zijn vandaag wel zo fantastisch geholpen bij de aanschaf van wandelschoenen. Dit was een hele fijne en leuke ervaring. Wat een kennis hebben deze mensen in huis. Dit is absoluut een aanrader!
Hendrike de Jong
Hendrike de Jong