Pijn in je scheenbeen tijdens of na het wandelen is een blessure die zich voordoet bij overbelasting. Te veel, te hard en te lang lopen zijn vormen van overbelasting die ervoor zorgen dat je pijn krijgt in je scheenbeen. Ook verandering van ondergrond (van hard naar zacht of andersom) kan een reden zijn van de blessure. Hier lees je welke oorzaken de pijn kan hebben, hoe je het herkent en wat je eraan kunt doen.
- Ruim aanbod wandelschoenen voor elke voetvorm
- Invididuele begeleiding
- Wandelplezier garantie
Oorzaken van pijn aan het scheenbeen tijdens het wandelen
Om tot een goede oplossing te komen van de pijn die je ervaart, moet je erachter komen wat de oorzaak is van de pijn. In onze praktijk komen we 4 veelvoorkomende oorzaken tegen:
(Tekst gaat verder onder de video)
Oorzaak 1: Overpronatie van het hielbeen
Overpronatie van het hielbeen is een veel voorkomende oorzaak. Het is een voetafwijking waarbij de voet tijdens het lopen niet netjes gelijkmatig afwikkelt. Je gewicht komt in eerste instantie op de buitenkant van je voet en “rolt” dan vervolgens wat naar binnen. Je voeten liggen dan vrij plat op de grond. Overpronatie gaat daarom vaak samen met platvoeten.
Hoe herken je dit?
Ga in neutrale stand (je voeten op heupbreedte, recht vooruit) naar voren staan. Buig door je knieën, recht naar voren. Als je merkt dat je enkelgewricht naar binnen draait, kan dat duiden op overpronatie.
Wat kun je eraan doen?
- Bij je voettype passende stabiele wandelschoen
- Bij je voettype passende zooltjes
- Vervang je wandelschoenen regelmatig
Voor goed advies voor passende wandelschoenen en zooltjes ga je naar een podoloog. Besteed dit uit bij een podoloog omdat die de juiste analyses kan maken (voetscan, voetafwikkeling video, etc.) om je te voorzien van goed advies.
Oorzaak 2: Kuitspieren zijn te kort of te sterk ten opzichte van je scheenbeen spieren
Een ander veel voorkomende oorzaak is te korte kuitspieren, of te sterke kuitspieren. Omdat de kuitspieren te kort of te sterk zijn, zit er een disbalans in je onderbeen wat voor irritatie en in een uiterst geval voor ontstekingen kan gaan zorgen.
Hoe herken je dit?
Ga in neutrale stand (je voeten op heupbreedte, recht vooruit) naar voren staan. Buig door je knieën, recht naar voren tot hurkstand. Merk je dat je hielen van de grond komen voordat je in de hurkstand zit? Dat kan duiden op te korte of te sterke kuitspieren.
Wat kan je eraan doen?
- Trainen van bovenbeenspieren en tenen
Zie hier voor een aantal goede voorbeelden van bovenbeenspier trainingen, hier voor training voor je tenen.
Oorzaak 3: Oedeem
Oedeem is de Latijnse naam voor verhoogde ophoping van vocht in weefsels. Bij oedeem houdt het weefsel in je been veel vocht vast, waardoor je benen uitzetten en dik worden. Vochtophopingen zorgen voor irritatie en kan tot ontstekingen leiden.
Hoe herken je dit?
Oedeem in de benen is niet moeilijk te herkennen: als je een vinger enige tijd stevig in de huid drukt en dan weghaalt, zie je een kuiltje ontstaan in het been dat langzaam wegtrekt.
Wat kan je eraan doen?
- Compressiekousen
- Wandelen op zachtere ondergrond
- Rust en of wandel frequentie aanpassen
Bij oedeem is met name rust nemen van belang. ’s Avons met de benen omhoog, rustig aan doen.
Oorzaak 4: Stress fractuur
Een stress fractuur komt heel weinig voor, maar kan voor hele scherpe pijnscheuten zorgen. Een stress fractuur zijn kleine scheurtjes in het scheenbeenbot, en komt door langdurige overbelasting. Kleine scheurtjes zorgen voor hevige pijnen waardoor je niet meer normaal kunt lopen.
Hoe herken je dit?
Dit is niet te zien vanaf de buitenkant. Een stress fractuur is alleen te zien op een röntgenfoto, dus hiervoor moet je naar een arts of specialist.
Wat kan je eraan doen?
- Raadpleeg een arts of specialist
Kijk eerst even of de oorzaak van jouw pijn niet een van de 3 bovenstaande oorzaken is.
Verschillende stadia van pijn
Pijn in je scheenbeen is een signaal van je lichaam om er iets mee te doen. Hoe langer je ermee wacht, hoe meer pijn je gaat krijgen. Neem je de pijn serieus, dan zal het weggaan. In de regel doen de volgende drie stadia van pijn zich voor bij pijn aan het scheenbeen.
Stadium 1: Pijn in scheenbeen na afloop van de wandeling
In het begin doet de pijn zich alleen voor ná het wandelen. Zodra je op de bank hebt gezeten en je weer een rondje wilt lopen, voel je de pijn in je scheenbenen doorkomen. Dit is het moment dat je de pijn serieus moet nemen, maar waar veel mensen het ‘nog wel even aankijken’.
Stadium 2: Pijn komt al opzetten tijdens de wandeling
In het volgende stadium komt de pijn al opzetten tijdens de wandeling. Niet alleen na je work-out merk je dat je pijn hebt, maar ook tijdens de wandeling drukt de pijn door. Je wandelt niet meer lekker en probeert de corrigeren.
Stadium 3: Doorlopend pijn in je scheenbeen
In het laatste stadium heb je de hele dag last van je scheenbeen. Ook tijdens je werk, in het weekend en zelfs voordat je het bed instapt. Je merkt dat je dagelijks bezig bent met de pijn en je loopt helemaal niet meer lekker.
Podoloog bij Wandelschoenopmaat.nl
Bij wandelschoenopmaat.nl werken met met uitsluitend gecertificeerde mensen. Gert van de Berg, ook bekend van RTL Snowmagazine meet dagelijks diverse klanten het perfecte schoeisel aan.