Hoe ontstaat pijn bovenop voet na wandelen?

Skischoenen voor brede kuiten

Heb je ook wel eens last van pijn bovenop je voet tijdens of na het wandelen? Dat kan een erg vervelend gevoel zijn, zeker wanneer het maar niet weg lijkt te gaan! Wat is de oorzaak, en hoe kan het opgelost of voorkomen worden? We vertellen het je.

Bij Wandelschoenopmaat.nl maken we de wandelschoen die bij jou past. We meten je voet, analyseren je lichaamsbouw en luisteren naar je klachten. Op basis daarvan maken we een wandelschoen op maat. Ook pijnvrij wandelen? Maak een afspraak!
Sportpodoloog Gert van den Berg
Gert van de Berg Sportpodoloog

De verschillende oorzaken van pijn bovenop je voet na het wandelen

Er kunnen verschillende oorzaken zijn voor pijn in je wreef. Hieronder beschrijven we in het kort de verschillende mogelijke oorzaken en oplossingen voor de pijn bovenop je voet.

(Tekst gaat verder onder de video)

Wandelschoenopmaat.nl - YouTube Video

Oorzaak 1: Uitgegroeid naviculare botje

De wreef zit bovenop de voet, tussen  je enkelgewricht en je teengewrichten.  Door teveel voetspanning, of een aangeboren aandoening, kan daar een soort bobbel op komen. Een zogenaamd uitgegroeid naviculare botje. Dat botje drukt dan weer tegen de schoen aan waardoor er pijnscheuten gevoeld kunnen worden. Zo’n bobbel kan ook iets lager zitten, meer richting de tenen, rondom het middenvoetsbeentje. Dan heet de aandoening ’tarsall boss’, en de oorzaak daarvan is veelal een kraakbeenbeschadiging.

Hoe herken je dit?

Het begint natuurlijk met pijnklachten bij het wandelen of sporten. In extreme gevallen kan er een bult aan de binnenkant van de voet ontstaan. Wil je er zeker van zijn dat dit de oorzaak is van je pijn bovenop je voet tijdens of na het wandelen, dan moet je een röntgen scan laten maken.

Wat kan je eraan doen?

  • Kies een schoen die ruim in de voetbrug is. Zo heeft je wreef meer ruimte en wordt er niet continu tegen je wreef aan geschuurd
  • Zorg ervoor dat de tong van je schoen wat zachter is, dat geeft ook verlichting.

Bij extreme pijnklachten raden we je aan eerst je huisarts te raadplegen. Ga je op zoek naar de juiste schoenen, laat je dan voorlichten door een gespecialiseerde sportpodoloog.

Oorzaak 2: Extreem hoge voetboog

Een ander veel voorkomende oorzaak is een extreem hoge voetboog. Daardoor is ook de afwikkeling afwijkend; je loopt dan niet ‘met je hele voet’ maar alleen op je hiel en voorvoet. Dat zorgt voor veel vermoeidheid en natuurlijk overbelasting van bepaalde plekken op je voet.

Hoe herken je dit?

Mensen met een hoge voetbrug kunnen snel last krijgen van bijvoorbeeld een knellende vetersluiting van de schoenen.

Wat kan je eraan doen?

  • Het is allereerst erg belangrijk te zoeken naar de juiste zool. De zool moet voldoende ondersteuning bieden aan de hele voet.
  • Verder moet de schoen voldoende wreefhoogte hebben
  • De schoen moet het juiste buigpunt hebben zodat de wreef ontlast wordt
  • De schoen moet de juiste teensprong hebben, waardoor de voet goed kan afwikkelen.

Laat je voorlichten door een gespecialiseerde sportpodoloog bij het kiezen van de juiste zool en schoenen.

Oorzaak 3: Marsfractuur, of vermoeidheidsbreukje

Wanneer je veel en lang gelopen hebt dan kun je last krijgen van een vermoeidheidsfractuur. Dit zijn kleine haarscheurtjes in het 2e, 3e en 4e middenvoetsbeentje. Erg vervelend natuurlijk, en erg pijnlijk.

Hoe herken je dit?

In de beginfase van het ontstaan van een vermoeidheidsbreuk is er vaak een dragelijke pijn, die met name optreedt tijdens het neerzetten van je voet. Als er met deze klacht doorgewandeld of gesport wordt, kan de pijn (soms plotseling) verergeren, dat er ook pijn na het wandelen, tijdens je rust voorkomt. Soms is er een duidelijke zwelling en roodheid te zien op de plaats van de pijn. Deze aandoening is alleen te ontdekken op röntgenfoto’s.

Wat kan je eraan doen?

  • Rust, rust rust!
  • Pas wanneer alles voldoende is hersteld is het zinvol om te gaan zoeken naar een goede wandelschoen op maat en dan langzaam weer het wandelen op te bouwen.

Laat je voorlichten door een gespecialiseerde sportpodoloog bij het kiezen van de juiste zool en schoenen.

Oorzaak 4: Artrose

Artrose is een aandoening waarbij het kraakbeen zachter is waardoor de botjes in je voet beschadigen en deels slijten. Omdat dit probleem in principe onomkeerbaar is kunnen we het niet geheel oplossen. Door het aanmeten van passende wandelschoenen is de pijn echter wel voor een flink gedeelte weg te nemen.

Het gaat bijna altijd om schoenproblemen

In heel veel gevallen van pijn in de wreef en bovenop de voet gaat het toch echt om schoenproblemen. Het is erg belangrijk om dit serieus te nemen en te komen zoeken naar een goede oplossing. Bij Van den Berg Sport hebben we een bootfitter en sportpodoloog die je kunnen helpen met het doormeten van je voeten. Zo weet je zeker dat je wandelschoenen vindt die perfect aansluiten bij wat je lichaam nodig heeft.

Tijdens een consult maken we de tijd om te kijken naar je voetvorm, de breedte en hoogte van je voet, je voettype, de afwikkeling van je voetstap, je hielstand en je drukbelasting. Met een compleet plaatje kunnen we je dan een advies geven voor welke wandelschoenen jou het beste ondersteunen. Benieuwd geworden? Maak dan een afspraak!

Zet de eerste stap

Heb jij de juiste wandelschoenen?

Podoloog bij Wandelschoenopmaat.nl

Bij wandelschoenopmaat.nl werken met met uitsluitend gecertificeerde mensen. Gert van de Berg, ook bekend van RTL Snowmagazine meet dagelijks diverse klanten het perfecte schoeisel aan.

Klanten geven ons een 5/5!
Normaal schrijf ik geen resenties, maar we zijn vandaag wel zo fantastisch geholpen bij de aanschaf van wandelschoenen. Dit was een hele fijne en leuke ervaring. Wat een kennis hebben deze mensen in huis. Dit is absoluut een aanrader!
Hendrike de Jong
Hendrike de Jong