Heb je pijn in je kuit bij het lopen? Dit is een veelvoorkomend probleem tijdens of na het wandelen, dat soms parallel loopt met klachten aan de hiel. De oorzaken lopen sterk uiteen, van verkeerde schoenen tot een voetafwijking. Hier lees je wat veelvoorkomende oorzaken zijn van pijn in de kuiten bij het wandelen en hoe je dit probleem kunt voorkomen.
- Ruim aanbod wandelschoenen voor elke voetvorm
- Invididuele begeleiding
- Wandelplezier garantie
Pijn in de kuit bij wandelen, wat zijn de oorzaken?
Heel veel mensen krijgen wel eens te maken met pijn in de kuit bij het wandelen. Het kan zijn dat de pijn wordt veroorzaakt door verkeerde schoenen, of dat je misschien iets te fanatiek bent wezen wandelen. Lees hieronder de oorzaken!
1. Overbelasting
Net als bij pijn aan de hiel bij het wandelen, is overbelasting een veelvoorkomende oorzaak van pijn aan je kuit. Je wilt te hard of te snel en je lichaam is dit niet gewend, waardoor je kuitspier overbelast raakt. Enthousiastelingen die ineens veel gaan wandelen terwijl ze dit eerder nauwelijks deden, lopen hiervoor het meeste risico. Let dus op je belasting en doe nooit zonder training mee aan de Nijmeegse Vierdaagse of een andere langeafstandsloop. Bouw je belasting in deze gevallen langzaam op met een trainingsschema.
2. Een te harde of te zachte ondergrond
Een andere belangrijke oorzaak van kuitpijn bij het lopen is een te harde of te zachte ondergrond. Asfalt is een voorbeeld van een harde ondergrond, die zelfs nóg steviger wordt als het vriest. Door voor langere tijd te wandelen op dit harde asfalt, krijg je veel extra schokbelasting, en die vangt onder andere je kuitspier op. Bij een te zachte ondergrond (zoals wanneer je over het strand loopt) geldt juist dat je hiel ver naar achteren zakt, en je dus te veel demping krijgt. Op deze manier kost het afrollen je veel meer moeite. Om uit het zand te raken, moet je kuit elke keer opnieuw hard werken en daar kun je flink last van krijgen.
3. Te zachte schoenen
Schoenen die te zacht zijn veren niet voldoende, en dit veroorzaakt pijn in de achillespees en in de kuit bij het lopen. Vaak zijn dit goedkopere wandelschoenen met een honingraatstructuur in de binnenkant van de hak, die snel doorzakt. Meestal zijn je schoenen de eerste maanden of het eerste jaar nog prima, maar dan gaan ze snel achteruit. Het hielbeen zakt weg bij het lopen en de achillespees rekt te veel op. De achillespees gaat over in de kuitspier, dus ook deze raakt als gevolg hiervan overstrekt. Zachte schoenen veroorzaken op deze manier pijn in de kuit na wandelen, evenals pijn in de achillespees. Veel fabrikanten gebruiken voor de zool het ‘raatsysteem’, dat zorgt in eerste instantie voor prima loopcomfort, maar na verloop van tijd zakt deze schoen uit waardoor je kans op blessures krijgt. Dit is hoe dat raatsysteem eruit ziet:
4. Te harde schoenen
Andersom kan het ook zijn dat de zool van je schoenen juist te hard is en te weinig demping biedt. Dit kan voorkomen bij te oude schoenen waarvan de zool is uitgedroogd, of schoenen van lage kwaliteit materialen. Je hiel vangt bij het wandelen de klappen op door het teveel aan schokbelasting en de kuit vibreert vervolgens mee. De pijn in de kuit gaat in dit geval dus gepaard met pijn aan de hiel.
5. Onvoldoende stabiliteit van je voet bij het wandelen
Neigt je hiel bij het wandelen wat naar binnen of juist naar buiten? Ook dan rekken je kuit en achillespees te veel op, en dit kan pijn in de kuit veroorzaken. Dit kan al opspelen tijdens de wandeling, maar vaak merk je dit pas na het wandelen. Of je wat naar binnen of buiten staat kun je testen door je schoenen op een plank te zetten. Staan de oude schoenen door de slijtage iets schuin naar buiten of naar binnen toe? Dan sta je niet recht in je schoenen, dus bieden jouw huidige schoenen je voeten onvoldoende stabiliteit. De beste oplossing hiervoor is een kwalitatieve wandelschoen met een goede binnenzool. Kom dus langs in onze winkel, we adviseren je hier graag over!
6. Je voettype: je bent stijf in achillespees/kuiten
Vaak ligt de oorzaak van je kuitpijn bij overbelasting of verkeerde schoenen. Maar het kan het ook zo zijn dat je een aangeboren voetafwijking hebt, of je bent stijf in de achillespees en kuitspieren omdat je elke dag hakken draagt.
Hamertenen of klompvoeten
Een paar voorbeelden van aangeboren voetafwijkingen zijn hamertenen of klompvoeten. Je kunt hier helaas weinig aan doen en je zult ervoor moeten zorgen dat je passende schoenen koopt. Bij Wandelschoenopmaat kunnen we mensen met een voetafwijking helpen met wandelschoenen met een hielverhoging of een hoge teensprong. Dit laatste zorgt ervoor dat de tenen iets omhoog kunnen staan, zodat ze makkelijk afrollen. Kom langs in de winkel en wij maken een wandelschoen op maat voor jou.
Aangeleerde voetafwijkingen: hakken dragen
Voor de dames onder ons die het nog niet wisten: het veelvuldig dragen van hoge hakken verkort je achillespees. Als je dan besluit om ineens op platte wandelschoenen te gaan lopen, rekt dit enorm. Bij het wandelen kun je zo dus ongelooflijk last krijgen van je achillespees en daarmee ook van je kuiten. Om de pijn te verlichten, kunnen we in jouw binnenzool een hielverhoging inzetten. Vanaf 6 millimeter bouwen dit vervolgens in stapjes elke vier weken af naar nul, zodat je kuit steeds iets meer oprekt en je uiteindelijk weer plat kunt lopen.
Hoe gaan we te werk bij wandelschoenen voor afwijkende voettypes?
Voor elk voettype hebben wij de juiste wandelschoen, wij bepalen de leest aan de hand van jouw voettype. In de winkel bepalen we bijvoorbeeld de juiste hoogte van jouw hiel door je op de grond te laten staan met blote voeten en te kijken hoe ver je met je knieën naar voren kunt. Zo voorkomen we pijn aan je kuiten bij het wandelen!
Zie je een wandelschoen op maat wel zitten?
Wandelschoenopmaat.nl, onderdeel van Van den Berg Sport in Driebergen biedt hoge bergschoenen en lage wandelschoenen van kwaliteitsmerken als Lowa, Meindl en Hanwag. We zorgen er graag voor dat je met een passend paar wandelschoenen naar buiten loopt. Dankzij onze sportpodoloog kunnen wij je helpen met een op maat gemaakte podologische zool, of de wandelschoenen ‘fitten’ met een vacuümpomp, zodat ze precies om je voet heen zitten.