Pijn in de knieholte bij het wandelen

Erg vervelend, pijn in de knieholte bij het wandelen. Zeker wanneer je vaak en graag wandelt wil je het liefst zo snel mogelijk weer pijnloos op pad. Onze specialist kijkt graag eens goed met je mee naar de oorzaken en mogelijke oplossingen. In dit bericht vertellen we je graag meer over pijn in de knieholte.

Wij helpen je op weg naar comfortabele kilometers
 • Ruim aanbod wandelschoenen voor elke voetvorm
 • Invididuele begeleiding
 • Wandelplezier garantie

Hoe kom ik aan pijn in mijn knieholte?

Je knie is nou net één van de lichaamsdelen die tijdens het sporten, en natuurlijk ook bij het wandelen, intensief gebruikt wordt. Op rechte stukken op vlakke wegen moet je knie gewoon veel buigen en strekken, in het bos of op meer ongelijke ondergrond zal je knie nog iets meer klappen opvangen, en in de bergen is je knie natuurlijk helemaal aan de beurt. Berg op, berg af, strekken, gewicht dragen, plotseling draaien of onverwachte bewegingen; je knie is letterlijk en figuurlijk een scharnierpunt voor je lijf in beweging.

Het is dan eigenlijk ook niet vreemd dat je knie, en dan specifiek je knieholte, goed beschermd en ondersteund moet worden. Want als dat niet goed gebeurt dan krijg je inderdaad pijn aan je knieholte en wordt wandelen erg onplezierig.

Oorzaken van pijn in je knieholte kunnen we onderverdelen in twee categorieën; overbelastingsoorzaken en medische oorzaken.

Bij medische oorzaken gaat het dan vaak om bijvoorbeeld artrose of  een blessure aan de meniscus of kruisband. Bij vermoedens over een medische oorzaak verwijzen onze specialisten natuurlijk altijd door naar een arts of fysiotherapeut.

Hieronder vertellen we iets meer over de verschillende overbelastingsoorzaken:

(Tekst gaat verder onder de video)

Wandelschoenopmaat.nl - YouTube Video

Oorzaak 1: Overpronatie, naar binnen lopen

Een veel voorkomende oorzaak aan pijn aan de knieholte heeft te maken met de stand van je voeten. Wanneer je met je enkel, en dus de rest van je onderbeen, iets naar binnen loopt, dan noemen we dat ‘overpronatie’. Dat heeft niet alleen pijnlijke gevolgen voor je enkel, maar dus ook voor je knie en knieholte. Je knie zal automatisch proberen om je been zo recht mogelijk te laten blijven en wordt daardoor overrekt.

Hoe herken je dit?

Je knie kan er hierdoor verdikt en rood uit zien, en ook onstoken of warm aanvoelen. Je zult pijn voelen bij het buigen en strekken, en belasting voelt pijnlijk aan.

Wat kan je eraan doen?

 • Rusten. Je knie is gebaat bij voldoende rust, doe niet te veel en ondersteun je knie wanneer je gaat liggen of zitten.
 • Koelen. Maak gebruik van verkoelende icepacks. Let op; niet te koud, en niet direct op de huid plaatsen. Pak het icepack even in, in bijvoorbeeld een theedoek of t-shirt, daarmee voorkom je bevriezing van de huid.
 • Goede wandelschoenen, met de eventueel de juiste ondersteuning. Let erop dat je schoenen de juiste afwikkeling hebben die past bij je voeten, maar ook dat de binnenkant van je voet voldoende ondersteund wordt. Denk daarbij aan goede zooltjes, waardoor je knie minder overrekt wordt.

Bij ons in de winkel kijken we graag en goed naar wat jouw knie, en je voet, nodig heeft voor een goede ondersteuning.

Oorzaak 2: Heuvelafwaarts of op bol wegdek lopen

Misschien heb je dit wel eens gevoeld tijdens je vakantie; je bent in een heuvel- of berglandschap, en je merkt dat je knie net wat meer overbelast wordt omdat je ineens veel bergafwaarts loopt. Dat is je knie niet gewend! Je knieholte moet ineens heel veel meer gewicht en klappen opvangen, en dat kan leiden tot overbelasting en dus pijn.

Hoe herken je dit?

Pijn bij het wandelen, maar ook pijn wanneer je je knie niet belast. Buigen en strekken doet pijn.

Wat kan je eraan doen?

 • De juiste schoen is vaak de eerste en belangrijkste stap naar de oplossing. Schoenen waarbij voldoende ondersteuning aan je voet wordt geboden zijn cruciaal. Ook moeten wandelschoenen voldoende zijwaartse ondersteuning geven (om overpronatie te voorkomen) en moet de afwikkeling van de stap goed zijn.
 • Mochten aanvullende hulpmiddelen zoals een inlegzool nodig zijn dan kan onze gespecialiseerde sportpodoloog je daar alles over vertellen.
 • Ook hier geldt; rust en koelen is belangrijk.

Oorzaak 3: Beenlengte verschil

Misschien ben je je er helemaal niet bewust van, maar het kan zijn dat je benen net niet even lang zijn. Heel veel mensen hebben hier last van, het komt vaker voor dan je zou denken. Een paar millimeter verschil kan er al voor zorgen dat je lichaam, en dus ook je knie, de belasting op een verkeerde manier gaat opvangen, en dat zorgt voor klachten.

Hoe herken je dit?

Behale pijn in je knieholte, kun je ook pijn in je voeten, heupen en (onder)rug ervaren.

Wat kan je eraan doen?

 • Vraag specialistische hulp. Rusten en koelen gaan niet zorgen voor en structurele verandering, laat je voorlichten door een gespecialiseerde sportpodoloog bij het kiezen van de juiste schoenen en andere mogelijke hulpmiddelen.

Oorzaak 4: Een cyste door overbelasting

Een cyste (spreek uit; kieste, ook wel bekend als Bakercyste of kniekuilcyste) is een zwelling in je knieholte. Deze zwelling komt door te veel belasting; misschien heb je te ver of te veel gewandeld of gefietst, te zwaar beladen gelopen of simpelweg te vaak te veel gevraagd van je lijf.

Hoe herken je dit?

De zwelling zelf is niet altijd pijnlijk, maar kan wel zorgen voor problemen met rekken en strekken. Een cyste kan dus ook wél pijnljk zijn, en wanneer deze niet goed en op tijd behandeld wordt zelfs gaan scheuren. Belangrijk dus om er op tijd bij te zijn!

Wat kan je eraan doen?

 • Ook hiervoor geldt: vraag specialistische hulp. Onze gespecialiseerde sportpodoloog kijkt graag met je mee hoe wandelschoenen je kunnen helpen, maar hij zal zeker hulp van een arts of fysio inschakelen wanneer dat nodig is.

Pijn in je knieholte? Begin eens met goede schoenen.

In heel veel gevallen van pijn in je knieholte is de oplossing heel vaak ‘goede wandelschoenen’. Ook wanneer andere fysieke problemen zoals overgewicht bijdragen aan de pijn in je knieën, kunnen goede wandelschoenen voor een groot gedeelte bijdragen aan de oplossing van die pijn.

We raden je aan om te overwegen over te stappen naar goede wandelschoenen op maat. Bij Van den Berg Sport hebben we een bootfitter en sportpodoloog die je kunnen helpen met het doormeten van je voeten. Zo weet je zeker dat je wandelschoenen vindt die perfect aansluiten bij wat je knieën nodig hebben.

Tijdens een consult maken we de tijd om te kijken naar je voetvorm, de breedte en hoogte van je voet, je voettype, de afwikkeling van je voetstap, je hielstand en je drukbelasting. Met een compleet plaatje kunnen we je dan een advies geven voor welke wandelschoenen jou het beste ondersteunen. Benieuwd geworden? Maak dan een afspraak!

Wij geven Wandelplezier Garantie®

Wij geloven dat wij jou kunnen helpen aan klachtenvrije wandeltochten. Daarom bieden wij je Wandelplezier Garantie.

Podoloog bij Wandelschoenopmaat.nl

Bij wandelschoenopmaat.nl werken met met uitsluitend gecertificeerde mensen. Gert van de Berg, ook bekend van RTL Snowmagazine meet dagelijks diverse klanten het perfecte schoeisel aan.

Klanten geven ons een 5/5!
Normaal schrijf ik geen resenties, maar we zijn vandaag wel zo fantastisch geholpen bij de aanschaf van wandelschoenen. Dit was een hele fijne en leuke ervaring. Wat een kennis hebben deze mensen in huis. Dit is absoluut een aanrader!
Hendrike de Jong
Hendrike de Jong
H
5 Sterren
Hendrike de Jong
Normaal schrijf ik geen resenties, maar we zijn vandaag wel zo fantastisch geholpen bij de aanschaf van wandelschoenen. Dit was...
M
5 Sterren
Marcel Geurts
Waar vind je nog een zaak waar men nog zoveel passie en kennis van zaken heeft? Waar ze echt nog...
J
5 Sterren
J. v.d.V
Lekker op tijd, voor nieuwe skischoenen. Vandaag bijna 2 uur aandacht gekregen van de voet/schoenen-experts bij Van Den Berg Sport....
L
5 Sterren
Lisette
Mijn man en ik zijn gister - met zijn tweeën tegelijk - op een héle fijne, relaxte, deskundige, maar ook...
H
4 Sterren
Hans van Lunsen
Voor wandelaars een must om deze podoloog een naar je voeten te laten kijken. Prima advies en een passende schoen.
I
5 Sterren
Iris 't Hart
Voor het eerst wandelschoenen gekocht omdat ik intensiever wil gaan trainen voor meerdaagse en langeafstandswandelingen. Het was vrij druk, maar...
Bekijk alle reviews
Maak afspraak