Welke wandelschoenen kies je als je last hebt van hallux valgus?

Een grote knobbel bij je grote teen, da’s niet alleen pijnlijk, maar ook erg lastig bij het zoeken van geschikte wandelschoenen. Wat zijn dingen waar je rekening mee moet houden bij het kiezen van de juiste schoenen wanneer je last hebt van Hallux Valgus? In dit bericht vertellen we je graag wat meer over de beste opties en overwegingen.

Bij Wandelschoenopmaat.nl maken we de wandelschoen die bij jou past. We meten je voet, analyseren je lichaamsbouw en luisteren naar je klachten. Op basis daarvan maken we een wandelschoen op maat. Ook pijnvrij wandelen? Maak een afspraak!
Sportpodoloog Gert van den Berg
Gert van de Berg Sportpodoloog

Wat is Hallux Valgus?

Bij hallux valgus staat de grote teen naar binnen toe, richting je andere tenen. Daardoor ontstaat er een verdikte knobbel bij je grote teen gewricht. De huid op die knobbel kan rood en erg gevoelig zijn, en de beweeglijkheid van de grote teen kan ook beperkt worden.

Soms kan de grote teen ook over de andere tenen heen groeien waardoor de tweede of derde teen ook in het gedrang kunnen komen.

Het hebben van hallux valgus maakt lopen niet alleen pijnlijk en lastig, het kiezen van schoenen is ook niet zo eenvoudig.

Hieronder vertellen we iets meer over de verschillende mogelijke oorzaken van hallux valgus, en waar je op moet letten bij het kiezen van een goede wandelschoen:

(Tekst gaat verder onder de video)

Wandelschoenopmaat.nl - YouTube Video

Wat zijn mogelijke oorzaken van Hallux Valgus?

We zetten een paar mogelijke oorzaken voor je op een rijtje:

Oorzaak 1: Aanleg

Je kunt er niks aan doen, maar soms is de oorzaak van hallux valgus dus gewoon genetisch bepaald. Je hebt er aanleg voor en zonder andere aanwijsbare oorzaken kun je toch last krijgen van een vergroeiing van het gewricht bij je grote teen.

Oorzaak 2: Reuma

Reumatische aandoeningen, artrose of ontstekingen in de gewrichtjes tussen je middenvoetsbeentjes- en/of teenkootjes kunnen een oorzaak zijn van een vergroeiing van je grote teen gewricht.

Oorzaak 3: Diabetes

Diabetes (suikerziekte) kan ook mogelijke gevolgen hebben voor de voeten. De doorbloeding vabn de voeten bij bepaalde diabetespatiënten (voornamelijk type 2 patiënten) kan slecht zijn  waardoor wondjes gemakkelijker kunnen ontstaan. Als wondjes die ontstaan op de voeten niet goed behandeld worden kunnen ze pijn en ontstekingen tot gevolg hebben.

Onze klanten beoordelen ons met een 4.8 uit 5!

Gebaseerd op 502 reviews

Oorzaak 4: Hoge hakken, smalle schoenen?

Hier zijn de meningen nog wel een beetje over verdeeld, maar aangenomen wordt dat het dragen van (te) hoge hakken en (te) smalle schoenen kan bijdragen aan een verkeerde houding en stand van de voet en tenen, waardoor er scheefgroei kan ontstaan.

Hoe herken je hallux valgus?

De grote knobbel aan de kant van je grote teen valt natuurlijk best op. De rode huid en de pijnlijke verdikte plek zijn typische kenmerken van hallux valgus.

Misschien valt het je goed op wanneer je nieuwe schoenen wilt kopen. De schoenen die je leuk vindt doen ineens pijn aan de zijkant van je voet, bij je grote tenen.

Gelukkig zijn er best wat dingen die je kunt doen zonder dat er direct een operatie nodig is. Goede schoenen met de juiste aanpassingen kunnen al flink helpen!

Wat kan je eraan doen?

  • Een goede binnenzool. Ontlast het grote teen gewricht door je middenvoetsbeentje iets te verhogen met een binnenzooltje. Laat onze gespecialiseerde sportpodoloog eens meekijken welk zooltje het beste past bij je vorm voeten.
  • Kies een schoen met flexibel bovenmateriaal. Dat helpt om je voeten (en de knobbel bij je teen) iets meer ruimte en zo min mogelijk beperking te geven. Minder schuren doet nou eenmaal minder pijn. Let er dus ook op dat bij je hallux knobbel zo min mogelijk naden zitten!
  • Kies voor een schoen die ook juist aan de voorkant breed genoeg is. Er zijn fabrikanten die specifiek voor deze aandoening leesten hebben ontwikkeld waarbij rekening gehouden is met extra ruimte voor de hallux-knobbel. Dit zorgt voor optimaal comfort en ontlasting van de druk op het gewricht.

Welke wandelschoenen kun je kiezen wanneer je last hebt van hallux valgus?

In heel veel gevallen van hallux valgus kom je echt al een heel eind met goede schoenen en de juiste ondersteuning door middel van inlegzooltjes. We raden je dan ook van harte aan om eens binnen te stappen inze onze weinkel. We geven je graag goed advies zodat je zeker weet dat je wandelschoenen op maat vindt.

Bij Van den Berg hebben we een bootfitter en sportpodoloog die je helpen met het goed observeren en doormeten van de stand van je voeten. Tijdens een consult nemen we goed de tijd om te kijken naar je voetvorm, de verdikking aan je gewrichten, de stand van je middenvoetsbeentje, de afwikkeling van je voetstap, noem maar op. Met een compleet plaatje kunnen we je dan een advies geven voor welke wandelschoenen jou het beste ondersteunen.

Zet de eerste stap

Heb jij de juiste wandelschoenen?

Podoloog bij Wandelschoenopmaat.nl

Bij wandelschoenopmaat.nl werken we uitsluitend met gecertificeerde mensen. Gert van de Berg, ook bekend van RTL Snowmagazine meet dagelijks diverse klanten het perfecte schoeisel aan.

Klanten geven ons een 5/5!
Normaal schrijf ik geen resenties, maar we zijn vandaag wel zo fantastisch geholpen bij de aanschaf van wandelschoenen. Dit was een hele fijne en leuke ervaring. Wat een kennis hebben deze mensen in huis. Dit is absoluut een aanrader!
Hendrike de Jong
Hendrike de Jong