Wandelen in de bergen: zo bereid je je wandeltocht goed voor

Wandelen in de bergen: zo bereid je je wandeltocht goed voor

Tirol, Noorwegen of Canada: wandelen in de bergen vraagt om een goede voorbereiding. In dit artikel vind je tips om je bergtocht zo aangenaam mogelijk te maken.

Bij Wandelschoenopmaat.nl maken we de wandelschoen die bij jou past. We meten je voet, analyseren je lichaamsbouw en luisteren naar je klachten. Op basis daarvan maken we een wandelschoen op maat. Ook pijnvrij wandelen? Maak een afspraak!
Sportpodoloog Gert van den Berg
Gert van de Berg Sportpodoloog

Tips om te wandelen in de bergen

Van de Ardennen tot Schotland: steeds meer mensen trekken de bergen in voor een ontspannen tocht op hoogte. Ben je ook van plan om te wandelen in een prachtige omgeving? Wij zetten op een rij waar je op kan letten bij bergwandelen.

  1. Conditie
  2. Uitrusting
  3. Wandelschoenen
  4. Route
  5. Weersomstandigheden

Trainen voor bergwandelen

Conditie opbouwen voor bergwandelen is heel belangrijk. Zonder een goede conditie is het niet alleen gevaarlijk om in de bergen te wandelen, maar kun je ook niet volop genieten van de omgeving. Hoe kun je trainen voor bergwandelen? Om deze vraag te beantwoorden, is het van belang om te weten wat je doelen zijn.

Wil je hoogtemeters maken? Of liever technisch wandelen? Maak je een dagtocht of ga je slechts een paar uur op pad? Volg een trainingsschema, zodat je basis uithoudingsvermogen goed is. Je kunt hiervoor oefeningen voor beginners of gevorderden volgen. Maar een ding is zeker: onderschat een bergwandeling niet.

Vergeet niet dat wandelen in de bergen in of dichtbij Nederland om een andere conditie en techniek vraagt dan een wandeltocht buiten Europa, zoals een trekking in Nepal.

Uitrusting voor bergwandelen

Wat heb je allemaal nodig voor een bergwandeling? Niet alleen je conditie kan jouw wandeltocht in de bergen maken of breken, maar ook je uitrusting. Of het ontbreken van benodigdheden. Maak een checklist voor jezelf, zodat je niets vergeet. Belangrijke benodigdheden zijn onder meer: legitimatie, telefoon, powerbank, eten en drinken, droge kleding en sokken, een zonnebril, pet, papieren zakdoekjes, zonnebrand, EHBO-kit en een regenponcho.

Het ligt er ook aan met wie je de bergen in trekt. Voor een bergwandeling met een hond is het goed om te kijken naar vaseline of wax voor de pootjes van je viervoeter. Of een tuigje, zodat je je hond eventueel kunt begeleiden en optillen op moeilijk begaanbare bergpaden.

Beste schoenen voor wandelen in de bergen

Onder uitrusting valt ook een goed paar bergschoenen. Welke schoenen je voor bergwandelen gebruikt, hebben wij in dit artikel uiteengezet. Houd er rekening mee dat bergschoenen en wandelschoenen niet hetzelfde zijn. Wandelschoenen zijn doorgaans laag tot halfhoog, bergschoenen halfhoog of hoog. Het verschil tussen lage en hoge schoenen is de steun. Bergschoenen zijn geschikt voor ruw terrein. Lage wandelschoenen zijn geschikt voor vlak terrein. Ook de zolen van je schoenen zijn van belang.

Om voetproblemen te voorkomen, is het slim om nieuwe bergschoenen in te lopen. Daar zijn een aantal tips voor:

  1. Loop je bergschoenen binnen in, zodat je ze kunt ruilen wanneer je toch last krijg van je voeten;
  2. Maak niet direct flink wat kilometers, loop je nieuwe bergschoenen geleidelijk in;
  3. Laat je schoenen oprekken door een deskundige, zodat ze helemaal naar je voet gaan staan.

Zet de eerste stap

Heb jij de juiste wandelschoenen?

Stippel je route uit voor vertrek

Bereid je wandeltocht thuis voor, zodat je onderweg niet voor onaangename verrassingen komt te staan. Dat betekent niet alleen dat je een route uitstippelt, maar ook checkt of de gewenste route ieder jaargetijde te bewandelen is. Of de hut waar je even wilt pauzeren of toiletteren, open is. Of andere openingstijden hanteert in bepaalde seizoenen.

Daarnaast is het slim om een wandelkaart mee te nemen, zodat je je route kunt aanpassen wanneer dat nodig is. Een topografische kaart is ideaal wanneer de batterij van je telefoon leeg is. Of je powerbank toch niet opgeladen blijkt te zijn.

Houd de weersomstandigheden in de gaten

In de bergen kan het weer in mum van tijd omslaan. Wees daarop voorbereid. Zorg dat je een regenjas of poncho bij je hebt, zodat je kleding droog blijft. Natte kleding is niet alleen onprettig, maar kan ook voor gevaarlijk situaties zorgen. Zo kun je uitglijden, bijvoorbeeld. Ook natte sokken zijn niet comfortabel en kunnen de kans op blaren vergroten. Wees hierop bedacht.

En andersom, wanneer de zon zich laat zien, is het goed om zonnebrand en andere bescherming mee te nemen, zoals een pet of zonnebril. Voor het checken van de weersverwachting kun je tal van apps raadplegen, zoals WeatherPro app.

Bergschoenen voor in de bergen

Ben je van plan om de bergen in te trekken en heb je daarvoor een nieuw paar wandelschoenen nodig? Wij helpen je graag aan het juiste paar bergschoenen voor jou. Van een custom zool tot een complete voetanalyse.

Klanten geven ons een 5/5!
Normaal schrijf ik geen resenties, maar we zijn vandaag wel zo fantastisch geholpen bij de aanschaf van wandelschoenen. Dit was een hele fijne en leuke ervaring. Wat een kennis hebben deze mensen in huis. Dit is absoluut een aanrader!
Hendrike de Jong
Hendrike de Jong